Ciència i medi ambient
Societat28/07/2022

La manca de materials i l’alta demanda endarrereixen la instal·lació de plaques solars

La potència energètica instal·lada a les Illes en mig any ja supera la de tot el 2021, malgrat haver-hi retards de fins a nou mesos per rebre materials

PalmaLes Balears han instal·lat durant els primers sis mesos d’enguany la mateixa potència d’energies renovables que durant tot el 2021, fins als 17.478 kilowatts. Amb l’escalada del preu de l’electricitat, la demanda per adquirir plaques solars ha pujat considerablement i hi ha alguns negocis que asseguren que tenen un 60% més de clients que l’any passat. Però la popularitat d’aquestes alternatives i les mancances de les empreses que subministren els materials estan provocant demores de fins a nou mesos per poder instal·lar les plaques.

El sector preveu que la demanda continuï pujant com ho ha fet aquests mesos, però no assegura que la seva resposta pugui créixer de la mateixa manera.

Cargando
No hay anuncios

Retards de fins a nou mesos

Aquest és el cas de MundoSol Renovables, a Campos, que durant el primer mig any del 2022 ha tingut gairebé un 60% més de feina que l’any passat. “Si al primer semestre del 2021 vàrem fer 50 instal·lacions, ara estam arribant a les 80”, precisa l’administrador de l’empresa, Toni Medina. Ell creu que el 80% dels clients s’han decidit a posar plaques per la pujada de la factura de l’electricitat. “L’autoconsum és l’energia que més s’ha disparat, perquè és la millor solució per reduir de la factura de manera considerable”, diu. Ara, el 90% de la seva clientela són mallorquins.

Encara que Medina creu que la demanda continuarà augmentant “sense cap dubte”, no veu tan clar que el sector pugui seguir aquest ritme de la mateixa manera. “Els proveïdors tenen problemes d’abastiment i, en el nostre cas, això ens provoca una demora d’entre 45 i 60 dies per poder acabar les instal·lacions”, adverteix. Pel que explica, hi ha una manca de material que no només està generada per l’alta demanda, sinó també per la dificultat que suposa accedir a segons quines matèries primeres. “Les plaques estan fetes de components que costa trobar i això fa que els materials necessaris per muntar-les s’entreguin més tard”, assenyala.

Cargando
No hay anuncios

A Taller Servera, a Llucmajor, el termini d’espera amb segons quins fabricants, com és el cas dels seus proveïdors alemanys, s’allarga fins als nou mesos. “Pas més temps cercant material que fent pressupostos”, diu el propietari de l’empresa, Toni Servera. “Hi ha hagut un increment de clients, però no ho podem muntar tot perquè hi ha una falta de subministrament bastant important”, lamenta. Servera detalla que el principal factor que endarrereix les comandes és el problema que tenen els fabricants per trobar els microxips que duen les plaques. “S’hi afegeix la demanda que hi ha, que és brutal”, indica.

De fet, aquest empresari esperava una comanda per agost, però, recentment, l’empresa li ha dit que no serà possible enviar-la fins setembre. “I, així i tot, no sé si ho podran complir”, apunta. Pel que afirma, té alguns proveïdors que li diuen que tenen una peça, però el problema és que en necessita una vintena per poder continuar. “I de com de poc subministren, som com a cans afamats”, compara. Encara que fins ara sempre s’havia mostrat reticent a emprar materials econòmics, ara ja ho comencen a valorar, ja que són les empreses europees, i no tant les xineses, les que tenen aquestes dificultats.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Magí Fullana, el director comercial de Puigcercós, a Palma, confirma que també van “bastant carregats de feina” i precisa que, al seu negoci, l’increment de clients arriba al 20%. Igual que Taller Servera, aquesta empresa també espera rebre diverses comandes el març de l’any que ve i es comencen a plantejar treballar amb proveïdors més econòmics. “O una de dues: o el client accepta marques no tan reconegudes o accepta una espera brutal”, remarca. En aquest sentit, avisa que això també suposa un increment dels preus. “Et cobren el preu que tenen els materials quan te’ls ‘serveixen’, encara que ho comanis ara”, indica.

Per altra banda, Fullana exposa que “hi ha molta gent que s’està fent enrere, perquè pensava que posar plaques li sortiria més barat del que és”. “Hi ha cert tipus de rebuig perquè és una amortització que es pot torbar més de 10 anys i, a més, el tema de les subvencions és caòtic”, assegura. “S’acaben els doblers i això no s’està dient”, adverteix.

Sobre les ajudes d’autoconsum

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, destaca que les ajudes d’autoconsum que financen ja consideren el fet que l’arribada dels materials i la instal·lació de les plaques es pugui demorar. “En els terminis d’execució ja donam terminis llargs, de 18 mesos, perquè els interessats puguin justificar la sol·licitud i posar-ho en marxa a temps per poder rebre l’ajuda”, sosté. De moment, el Govern ha rebut 5.000 sol·licituds per adherir-se a aquestes ajudes, mentre que en la darrera convocatòria en va registrar 3.000. “És una barbaritat, és un volum molt important”, assegura Malagrava.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als retards, exposa que és degut al fet que Espanya depèn de tercers per poder accedir-hi. “La guerra a Ucraïna també ha afectat, perquè les cadenes de subministrament se’n veuen perjudicades i, encara que Rússia no és l’exportador principal d’aquests materials, sí que és exportador de les matèries primeres que s’utilitzen per fabricar-los”, afegeix. “Tant de bo es pogués fer alguna cosa de l’estil del que es va fer en pandèmia d’enviar un avió amb mascaretes, però no és possible”, conclou.