Així ha estat minut a minut la manifestació a Palma contra la massificació turística a Mallorca
50.000 persones han demanat el canvi de rumb que proposa la plataforma 'Menys turisme, Més vida'
Els convocants consideren la convocatòria un èxit rotund, i afirmen que es mantindrà constant el degoteig d’accions locals que s’han anat duent a terme les darreres setmanes a barris i pobles per part d’assemblees locals i grups afins. Aquestes accions formen part d’una estratègia més àmplia per exigir als responsables polítics accions clares enfocades a posar límits i iniciar el canvi de rumb de model econòmic. Un model econòmic que, d’acord amb el manifest, llegit per Bel Miquel Cazorla, Sílvia Rechac Font, Rosa Garcias Miralles (integrants de Pitxorines) i Júlia Mérida Coll (musicòloga i creadora del pòdcast "Pati de Butaques"), “ens expulsa, ens precaritza, destrossa el nostre territori, consumeix recursos que no tenim i ens aboca a la dependència d’un sol sector econòmic que ens fa una societat vulnerable i sense alternatives”. El manifest ha posat èmfasi a denunciar el drama en l’accés a l’habitatge, l’empobriment dels treballadors amb un cost de vida que puja més ràpidament que els salaris, la urbanització i terciarització del camp i la legalització de fins a 50.000 construccions amb infraccions urbanístiques en sòl rústic. També la necessitat de posar-hi límits per garantir un desenvolupament sostenible, "un model just, igualitari, que atengui l’actual crisi ecològica i social” mitjançant el decreixement turístic i la diversificació de l’economia amb criteris de justícia social amb mesures com la regulació de la compravenda d’habitatge a no residents, deixar d’invertir diners públics en ampliació d’infraestructures (ports, aeroports, carreteres, dessaladores) i en promoció turística, decreixement en nombre de vols i moratòria de creuers, establiment de màxim de vehicles de lloguer, etc.
La plataforma Menys Turisme, Més Vida considera un "èxit" la convocatòria
La plataforma Menys Turisme, Més Vida ha celebrat les xifres de participació a la manifestació d'aquest diumenge.
Les entitats convocants volen posar límits no sols al turisme massiu, sinó a un procés de turistificació que "ofega i condemna l'empobriment i la precarització continuada" dels ciutadans de les Illes i du "a una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural" de les Balears. En concret, exigeixen:
- L'accés a un habitatge digne.
- La fi de l'especulació immobiliària, la gentrificació i l'expulsió veïnal.
- La millora dels serveis públics.
- Treballs decents i ben remunerats, posem fi a la precarització.
- La conservació i regeneració dels espais naturals.
- Respecte per la nostra cultura i la nostra llengua.
Pràcticament tots els partits de les Balears coincideixen en la sensació social de saturació i en la necessitat d'avançar cap a un model turístic sostenible que respecti el medi ambient i la convivència pacífica amb els residents. De fet, el Govern de Marga Prohens (PP) ha activat un gran fòrum polític i social per a analitzar el problema i proposar solucions concretes. No obstant això, des de Vox, el seu diputat en el Congrés per Mallorca, Jorge Campos, ha qualificat a X els assistents d'aquesta manifestació de "gentussa" que està en contra del treball i el manteniment de "la majoria dels mallorquins", i que "acoquinen" els turistes. Com va ocórrer al maig, la protesta ha estat seguida amb interès per mitjans de comunicació internacionals, especialment alemanys i britànics.
La plataforma organitzadora de la manifestació Menys Turisme, Més Vida xifra en 50.000 els manifestants. El portaveu Pere Joan Femenia ha dit: "Avui hem fet un veritable tsunami, hauríem d'estar orgullosos". Fa aixecar la mà als manifestants des de l'escenari del Born, habitualment freqüentat pels turistes, i demana: "Mallorquins, mallorquines, on sou?". La mobilització és ja també una festa reivindicativa.
Continua arribant gent a l'estació Intermodal de Palma
Més d'una hora després de l'inici de la manifestació, continua arribant gent a l'estació Intermodal de Palma. Mentre la capçalera de la protesta ha arribat al Born, molts inicien encara el recorregut.
Arribada de la capçalera de la manifestació al passeig del Born
La capçalera de la manifestació arribant al passeig del Born de Palma.
El portaveu de la plataforma Menys Turisme, Més Vida, Pere Joan Femenia, ha demanat "mesures concretes per canviar el rumb" perquè "la població està farta d'un model econòmic que no té en compte els problemes que genera en els residents" i, a més, "només pensa a continuar creixent". "Fa ja anys que ens manifestam i feim accions contra el model turístic", ha explicat Femenia, qui, no obstant això, ha precisat que, certament, hi ha hagut alguna cosa que ha motivat als ciutadans de les Balears a sortir ara "amb més força" al carrer i han estat "les manifestacions que enguany han tingut lloc a les Illes Canàries". "És ara, després de més de dos anys de rècords turístics, que la població ha dit prou, que vol posar un punt final a aquest creixement i mesures concretes per a limitar i decréixer en el nombre de turistes que venen" a l'illa, així com "millorar el benestar de la població local", ha subratllat.
Mallorca lidera el rànquing de destinacions "hostils" al turisme, segons The Telegraph
Aina Vidal"Els mallorquins ens estam tornant ciutadans de segona"
El santamarier, Aleix Pizà, de 30 anys, s'ha manifestat "per ser un més en provar que la massificació és un fet real i és necessari donar-hi resposta". Creu que "Palma és inhabitable, al Pla no es nota tant, però les zones massificades ho estan molt". En paral·lel, denuncia que "els mallorquins ens estam tornant ciutadans de segona, som la part lletja d'una postal on no hi ha ningú, just el remitent". Amb tot, llança un missatge crític amb el Govern, que acusa de participar en una "mitja mentida, que vivim del turisme, la població ha d'entendre que només beneficia els grans hotelers".
Bartomeu Vidal, a 92 anys, ha demanat el seu net que volia participar en la manifestació. "Hem de defensar la terra i protegir el paisatge", ha dit.
Dues dones porten pancartes on s'anima els turistes a no viatjar a Mallorca.
Una de les ramificacions de la manifestació és la defensa d'un habitatge digne, encarit per les dinàmiques de la massificació.
La manifestació sota el lema 'Canviem el rumb' comença a caminar
Milers de persones comencen la marxa per protestar contra la massificació turística.