Els manifestants contra la saturació turística: “Ja n’hi ha prou!”
Centenars de persones es concentren davant del Consolat de Mar en el 'Collapse Tourism Day'
PalmaMentre al pati de la Misericòrdia, polítics i empresaris celebren la Nit del Turisme i Son Amar acull el sopar dels 40 Principales, subvencionat per l'Ajuntament de Palma, centenars de persones s'han concentrat aquest dimarts davant del Consolat de Mar per exigir 'Prou turistificació'. Aquesta protesta ha estat convocada per més d'una vintena d'entitats i ha coincidit amb el Dia mundial del turisme. Collapse Tourism Day és el nom de la iniciativa que ha coordinat diferents ciutats del sud d'Europa –Venècia, València, Sevilla, Pamplona, Palma, Lisboa, Màlaga, Malta, Madrid, Girona, Canàries, Sant Sebastià, Camp de Tarragona i Barcelona.
La portaveu del GOB –una de les vint entitats convocants–, Margalida Ramis, ha explicat que "aquesta illa no pot suportar una situació de col·lapse pel turisme" i s'ha mostrat satisfeta per l'èxit de la convocatòria per reivindicar un altre model econòmic, més enllà del turisme de masses. "Després d'aquest estiu és molt important revertir els impactes invisibles, com l'abastiment de menjar o l'aviació, que no estan regulats de cap manera. Tot això és un benefici només per uns pocs", ha assenyalat per la seva part la representant d'Amics de la Terra, Elisa García.
Tot seguit, l'escriptor Sebastià Alzamora ha llegit el manifest dels organitzadors´. "Ja n'hi ha prou de turisme col·lapsant. Encara s'és a temps de rectificar un rumb que mena a l'esgotament i la catàstrofe", diu el text. "Les nostres ciutats viuen amb preocupació el retorn d'un turisme massiu intrusiu i desbordant a uns nivells comparables o superiors, als d'abans de la covid-19. La invasió turística és avui major que mai la patim en una versió encara més agressiva", afegeix. Els efectes globals de la intensificació del turisme, el malbaratament de diners públics en la promoció, l'impacte climàtic, l'espiral de dependència del sector turístic i la pèrdua progressiva dels barris, han estat alguns dels efectes perniciosos del turisme de masses que s'han assenyalat en el manifest.
Després de la lectura del manifest, els participants en la protesta s'han col·locat al voltant del Consolat de Mar, rodejant l'edifici al son dels tambors. "No hi cap forat!", han cridat alguns. En menys de cinc minuts s'han adonat les mans i han format dues fileres que han recorregut l'edifici fent voltes. "Aquest turisme és insostenible!", s'ha pogut veure a algunes pancartes, mentre els turistes asseguts a les terrasses plenes de la plaça de la Llonja han contemplat amb confusió els manifestants. Per la seva banda, la portaveu de Greenpeace, Sandra Ayuso, ha matisat que "no és una reivindicació contra el turisme", sinó "contra el sistema del turisme". "Pareix que si no es viu del turisme, no es pot viure, per això s'ha d'ajudar a promocionar el consum local i altres sectors com la ramaderia i l'agricultura", ha defensat.
Límits al turisme
A més d'entitats ecologistes, també han assistit organitzacions ciutadanes, com SOS Residents. "Demanem que posin límit a l'arribada de turistes. A l'estiu ja no es pot caminar. No és agradable pels residents ni per ells. Va haver-hi un SOS Turisme, però ara som nosaltres els que necessitem el SOS", ha reivindicat Antònia Munar, portaveu de l'organització que acull a veïns de Llubí, Petra i Sineu. "El turisme ens ha fugit de les mans", ha conclòs.