Societat01/01/2021

Mantenir Son Dureta buit i tancat ja ha costat 6,8 milions d’euros

El Govern hi ha destinat durant aquest any més de 300.000 euros, entre la despesa de seguretat, electricitat, instal·lacions i desinfecció, però el recinte està clausurat des del 2010

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaNomés durant aquest 2020 el Govern ha pagat 303.939 euros per al manteniment de l’únic dels tres edificis del complex de Son Dureta que queda dret. I l’antic hospital està tancat des del 2010, segons l’IB-Salut. Els altres dos immobles, el de consultes externes i el maternofilial, es varen esbucar entre final del 2019 i principi d’aquest any. I mantenir durant deu anys buit i tancat aquest complex ja ha costat més de 6,8 milions d’euros, segons ha pogut calcular l’ARA Balears.

Encara que ara la Conselleria de Salut no és capaç de precisar la xifra de despesa dels anys anteriors -a causa de la càrrega de feina que té aquests dies derivada de la crisi del coronavirus-, fonts internes confirmen que abans del 2020 les despeses havien estat més elevades. “Tot el recinte tenia un manteniment i ara hi ha una part que no existeix”, admeten les mateixes fonts. Durant la campanya electoral del 2015 l’actual presidenta, Francina Armengol, va escollir Son Dureta per fer-hi un dels actes electorals i abanderar-ne el projecte de remodelació. Aleshores, va proclamar que darrere els tres edificis se n’anaven cada dia 1.800 euros en manteniment. Aquests, multiplicats pels 365 dies de l’any i la dècada que han estat inactius -des del 2010 fins al 2019- sumen un total de 6.570.000 milions d’euros. Afegint-hi els costos d’enguany s’arriba als 6.873.939 euros que ha costat mantenir Son Dureta durant tot aquest temps.

Cargando
No hay anuncios

Amb l’eliminació dels dos edificis varen desaparèixer les despeses a fons perdut que implicaven. Però la xifra que va donar Armengol no és exagerada, tenint en compte que uns 657.000 euros l’any és molt menys del resultat que donaria multiplicar la despesa de l’únic edifici que hi ha ara pels tres que hi havia abans, que seria el càlcul evident.

Cargando
No hay anuncios

Segons l’IB-Salut els costos de manteniment es desglossen en quatre conceptes. Enguany, la Conselleria ha hagut de pagar per l’edifici semicircular 228.315 euros en serveis de vigilància i seguretat les 24 hores, 59.587 euros per l’electricitat a Endesa, 14.959 euros per instal·lacions com ara transformadors o càmeres de vigilància, i 1.078 euros per desinsectació, desratització i desinfecció. S’espera que aquestes despeses es mantinguin fins al final d’aquesta legislatura i més enllà perquè no es preveu que el projecte de Son Dureta s’acabi abans que l’actual legislatura. És a dir, el Govern encara preveu gastar-hi almenys 607.878 euros més, l’equivalent a dos anys de manteniment.

2022, any de construcció

L’Executiu autonòmic va estimar el febrer del 2019 que la remodelació del complex de Son Dureta costaria en total uns 120 milions d’euros i que es començaria a construir durant el primer trimestre del 2020, una predicció que no s’ha fet realitat. El projecte integral de l’hospital comprèn actuacions de la Conselleria de Salut i de la Conselleria d’Afers Socials. La primera és l’encarregada de remodelar l’edifici semicircular per fer-hi un hospital per a pacients de mitjana estada -tindrà uns 33.000 metres quadrats i 300 llits, i costarà 50 milions d’euros- i de crear-ne un de nou de llarga estada -de 35.000 metres quadrats amb 242 places i que requerirà una inversió de 55 milions d’euros. Per la seva banda, Afers Socials construirà en un solar de 13.000 metres quadrats una residència de 120 places per a gent gran amb un grau elevat de dependència, que costarà 8,5 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

Ara mateix, el projecte de Salut -que, a banda d’un hospital de mitjana estada i un altre de llarga, comprèn un centre de salut- està en fase de revisió per part de l’IB-Salut. Una vegada superi aquest procés, s’haurà de licitar l’obra, cosa que el Govern espera que es faci el 2021, per començar a construir el 2022. Cal recordar que fins al 2017 el Govern no va decidir què faria amb Son Dureta. Va ser aleshores quan es va aprovar convertir el complex hospitalari en un espai destinat a atendre els malalts crònics. A partir d’aquí, es varen aprovar els esbucaments i es va posar en marxa l’engranatge burocràtic.

Pel que fa a la residència d’Afers Socials, la consellera Fina Santiago ha reconegut a l’ARA Balears que tampoc no veurà la llum abans de les properes eleccions autonòmiques, tot i que la intenció és que les obres com a mínim ja hagin començat. El projecte “ja té el concurs arquitectònic fet, té un arquitecte i un enginyer assignats i el projecte bàsic presentat”, explica Santiago, que espera que d’aquí a “un mes i mig o dos” presentin el projecte executiu. Quan aquest estigui, “es demanarà la llicència i, a partir d’aquí, es podria fer el concurs d’adjudicació de l’obra per tenir-la assignada també a final del 2021”.