Botànica

Manual per anar a la Serra i poder dir a les plantes pel seu nom

Gabriel Vicens i Bartomeu Bonet publiquen la nova ‘Guia botànica de la Serra de Tramuntana’, amb rutes i 160 fitxes detallades per divulgar els valors naturals d’aquest espai

Les fotografies de Bartomeu Bonet s’han fet específicament per a la guia i són de gran qualitat
16/12/2023
3 min

PalmaGairebé 25 anys després de la publicació d’un dels millors treballs divulgatius sobre la flora de la serra de Tramuntana, els seus autors, el biòleg Gabriel Vicens i el fotògraf i naturalista Bartomeu Bonet, han tornat a recollir en un llibre el resultat dels seus treballs d’observació del major conjunt natural de les Illes Balears. La Guia botànica de la Serra de Tramuntana (Ed. Gorg Blau), que acaben de presentar, no és exactament una reedició actualitzada, “sinó un nou projecte on hem intentat oferir allò més habitual i característic de la Serra. Tota la flora que qualsevol persona pot trobar trescant per aquest paratge meravellós”, explica Gabriel Vicens, un dels dos autors.

Digitalis Minor

La publicació, que inclou unes fotografies de gran qualitat i amb la descripció detallada de 160 espècies, no pretén ser en cap cas un inventari, o un simple exercici de catalogació, sinó –per damunt de tot– un company de viatge per a tots als que gaudeixen de caminar i endinsar-se en un dels millors i més ben conservats paisatges de totes les Balears. “En cap cas tenim una pretensió de fer fitxes una darrere l’altra, sinó d’ajudar les persones a tenir uns coneixements bàsics sobre les espècies principals que hi ha a la Serra, ja que la flora és la gran desconeguda del món natural”, assegura Vicens. I és que tant Gabriel Vicens com Bartomeu Bonet són docents, i és la seva mirada de professors la que marca aquesta guia “pensada per divulgar, per donar a conèixer i, sobretot, per fomentar l’estimació del patrimoni natural”, conclou Vicens.

Per això, la guia s’adreça a totes aquelles persones que, “sense ser especialistes, tenen interès per la botànica i es volen introduir en aquest camp, al mateix temps pretén establir un vincle entre la botànica de camp, l’observació naturalista i l’excursionisme”, asseguraren els autors el dia de la presentació del llibre, que es va fer a Can Alcover. La publicació inclou, de manera didàctica, pautes per identificar les plantes, a partir de la morfologia, i 160 fitxes detallades de les espècies més representatives de la flora vascular de la serra de Tramuntana. La publicació incorpora també informació de cadascuna d’aquestes espècies, com ara la família a la qual pertanyen, el seu hàbitat principal, la distribució i altres informacions i continguts vinculats amb cada espècie.

Primula Acaulis

Inclou fotos en el seu hàbitat

Els autors destaquen, així mateix, que les “fotografies que acompanyen les fitxes s’han fet expressament per a aquesta guia, sempre en els hàbitats i condicions naturals, a fi de mostrar l’aparença real de la planta i el seu entorn”, asseguren. En aquest sentit, Gabriel Vicens vol reivindicar que “hem defugit de fer fotografies aïllades, d’aquestes de catàleg, on es veu la planta perfecta, sense un sol bri sec. Aquí les mostram com són, perquè precisament volem que la gent les identifiqui, i per això les fotografies tenen el màxim punt de realisme”, conclou l’autor.

La guia inclou el pròleg de Maurici Mus i Josep A. Rosselló.

Els itineraris naturalístics ideals per conèixer la botànica pròpia de la Serra són un dels altres punts més destacats de la guia, així com un glossari terminològic i un apèndix on figura la relació taxonòmica detallada de les famílies i espècies considerades. “Tot plegat, vol esser una eina de conscienciació, de gaudi i de familiarització amb les plantes, perquè només si aprenem sobre la biodiversitat arribarem a protegir-la com mereix”, afirma Gabriel Vicens, qui ha vist com els darrers anys la Serra també patia alguns dels problemes que són tan característics de Mallorca i de les Balears: la progressiva urbanització. “D’una banda, s’està construint massa, i això provoca una degradació del medi natural, i també hi hem d’afegir l’arribada de plantes invasores lligades als grans jardins dels xalets. És important assegurar-nos que protegim quelcom tan valuós com la Serra”, afirma.

stats