Conflictes mediambientals

On són els principals conflictes mediambientals de les Balears? Aquí en teniu el mapa interactiu

El grup Joventut x Clima ha creat el mapa, que inclou 607 marcadors i icones amb colors per diferenciar els àmbits afectats per cada activitat

El mapa interactiu dels conflictes mediambientals.
11/04/2025
2 min
Regala aquest article

PalmaEl grup Joventut x Clima - Fridays for future Mallorca ha creat un mapa interactiu dels conflictes ambientals a les Balears. El mapa inclou diferents marcadors i icones amb colors per diferenciar els conflictes, així com polígons que delimiten la superfície afectada per algunes pràctiques, com ara la industrial o el consum d’aigua (camps de golf i de polo). 

El mapa recull 607 punts repartits en diferents categories, com ara pedreres, consum d’aigua, construcció urbanística, abocaments contaminants, transport (aeroports, ports o aparcaments), empreses que impulsen el turisme massiu, parcs d’energia renovable, zones afectades pel canvi climàtic, indústria i conflictes marítims. A cada punt es pot consultar informació sobre el conflicte concret, així com fotografies i les fonts consultades.

El portaveu de Joventut x Clima, Pere Joan Femenia, ha explicat que el mapa està inacabat i en constant revisió i creixement, i que la ciutadania pot enviar-hi propostes. L’objectiu no és criticar cada conflicte individualment, sinó "el sistema econòmic que permet una proliferació sense límits, que consumeix el sòl rústic i les reserves naturals”, ha assegurat. “El creixement econòmic fomenta el creixement d’aquests conflictes ambientals, i el sistema turístic ens exigeix cada vegada més recursos que no tenim”, ha denunciat.  

Les dades recollides

S’han localitzat 28 pedreres actives: cinc a Eivissa, set a Menorca i 16 a Mallorca. Segons Femenia, un estudi de l’entitat Terra Ferida mostra que aquesta activitat ocupa almenys 18 hectàrees a Mallorca.

A Mallorca hi ha 21 camps de golf i dos polígons de pràctica de polo, que impliquen un consum d’aigua molt elevat (cada metre quadrat en consumeix entre 1.500 i 2.000 litres anuals). A més, l’illa és la regió amb més piscines per habitant d’Europa, “amb un gran impacte en el consum hídric i una evaporació estimada del 5% del total d’aigua urbana”.

Femenia ha criticat les obres d’ampliació de l’aeroport de Palma, “perquè suposen una porta d’entrada per a més turisme massiu i jets privats (uns 18.000 anuals)”. Joves x Clima denuncien que la ruta Palma-Menorca és una de les més utilitzades en l’àmbit europeu per avions privats.

Tot i que defensen la transició energètica, qüestionen la ubicació i la dimensió de certs projectes de parcs fotovoltaics i infraestructures com la planta d’hidrogen de Lloseta, “que requereix grans extensions i presenta problemes de seguretat i eficiència”.

A més, el mapa assenyala zones com l’Albufera o diverses platges que estan amenaçades per la pujada del nivell del mar i per la pressió urbanística. També hi ha àrees amb un fort impacte sobre la posidònia, especialment per l’ancoratge massiu d’embarcacions recreatives a l’estiu. Femenia ha reclamat més protecció per a reserves com la del Toro.

stats