Mar Blava considera un atac a la biodiversitat la pròrroga de l'explotació petrolífera al Delta de l'Ebre i Tarragona
Una sentència del Tribunal Suprem avala que Repsol pugui continuar explotant la zona
La Plataforma Aliança Mar Blava lamenta que el Tribunal Suprem hagi desestimat el recurs que va presentar perdemanar l'anul·lació de la segona pròrroga de la concessió de l'explotació petrolífera davant les costes del Delta de l'Ebre i Tarragona. D'aquesta manera, Repsol podrà continuar explotant aquesta zona, coneguda com a Casablanca, que constitueix una zona d'Especial Protecció per a les Aus. La plataforma ho considera una "injustícia" i un "atac" a la biodiversitat.
El 2019, Mar Blava va posar una demanda al Suprem després que el Consell de Ministres autoritzàs la pròrroga de deu anys de la concessió petrolífera sense que es fes una avaluació de l'impacte ambiental. El Suprem considera que no és necessària aquesta avaluació perquè no es tracta d'"un projecte", és a dir, una activitat nova. Mar Blava recorda que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea argumenta que, en el cas que un projecte ja existeixi, s'ha de sotmetre a una avaluació d'impacte ambiental per la seva antiguitat, com passa amb la pròrroga. L'entitat recorda que des que Repsol va començar la seva activitat, fa 42 anys, no s'ha fet mai una avaluació: ni en la concessió inicial, l'any 1978, ni en la primera pròrroga, el 2009, ni ara (en la segona), un fet que considera "especialment preocupant".
Mar Blava ja ha anunciat que durà la sentència a la Comissió Europea perquè ho considera "un clar incompliment del Dret de la Unió per part del Suprem". La plataforma recorda que l'espai marí del Delta de l'Ebre és un important lloc d'alimentació per a la majoria de les aus que nien a les Balears i són necessàries mesures de prevenció per a la seva conservació. Lamenten que continuar prorrogant les concessions d'explotació sense una avaluació ambiental incompleix la normativa europea i estableix un precedent molt perillós per a un total de 13 concessions d'explotació d'hidrocarburs.
L'economia de les Balears depèn del medi ambient
La plataforma, que té més de 120 membres entre societat civil, empresariat i administració pública, ha fet aquest dimecres una roda de premsa telemàtica. El conseller de Presidència i Gestió Ambiental del Consell d'Eivissa, Vicente Roig, ha recordat que des de fa una dècada lluiten perquè la Mediterrània quedi lliure d'aquest tipus de prospeccions i "aquesta sentència ens demostra que hem de continuar treballant més que mai". Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha insistit que qualsevol acció que es faci en alguna zona de la Mediterrània té conseqüències a tota la mar, especialment a la zona de les Balears".
Les patronals també han lamentat la decisió del Suprem. Des de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa d'Eivissa i Formentera (PIMEFF), la presidenta, Maria Àngels Marí, ha recordat que l'economia de les Illes va lligada al medi ambient i que, per tant, "el dia que hi hagi un problema ecològic, les nostres mars en sortiran perjudicades i, de retruc, la nostra economia".