Aliança Mar Blava denuncia irregularitats i deficiències en el projecte Medsalt-2

Titllen l'informe d'impacte ambiental d'esbiaixat i mancat de rigor científic

Aquests cetacis són presents a les aigües de les Illes Balears.
Toni Crespí
21/08/2018
2 min

PalmaAliança Mar Blava ha titllat aquest dimarts "d'esbiaixat" i "mancat de rigor científic" l'estudi d'impacte ambiental elaborat per l'Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS), de Trieste (Itàlia) per donar suport al seu projecte de sondatges acústics en aigües de Mallorca, Eivissa i Formentera. "L'informe del promotor del MedSalt-2 presenta nombroses deficiències", ha assegurat Mar Blava.

L'informe de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO), que desaconsella la realització del projecte MedSalt-2 de sondatges acústics amb canons d'aire comprimit ('airguns') pel seu elevat impacte ambiental, revela "importants errors científics en l'estudi d'impacte ambiental, ha denunciat Mar Blava.

Entre les deficiències de l'informe d'impacte, Mar Blava ha destacat que la institució italiana al·lega que l'època de l'any en la qual hi ha presència de catxalots, rorquals comuns, tortugues babaues i aus marines a la zona no coincideix amb el període previst per al projecte d'adquisició sísmica MedSalt-2, que és d'octubre a desembre, atès que no hi ha estacionalitat en la presència d'aquestes espècies a les Illes Balears, sinó que hi són durant tot l'any.

Segons el coordinador tècnic d'Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, "la documentació aportada per OGS està molt esbiaixada per tractar d'ajustar les seves conclusions als seus interessos particulars, encara que això sigui a costa de posar en risc les poblacions d'espècies de fauna marina legalment protegides".

OGS va sol·licitar realitzar el projecte MedSalt-2 entre octubre i desembre, a l'àrea marina compresa entre les illes d'Eivissa i Mallorca i al sud-est d'Eivissa i Formentera, entre 100 i 2.800 metres de profunditat.

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar ha detectat dades errònies pel que fa a la fauna en l'estudi d'impacte ambiental, que defineix com a "estacional" la presència del catxalot a l'àrea d'estudi sísmic i diu que no coincideix amb l'època dels sondatges, ja que diversos projectes científics del 2015 i el 2016 han confirmat la presència contínua de catxalots en tota l'àrea on s'ha projectat Medsalt-2. "Aquesta manipulació de la informació diu molt poc del rigor científic del promotor del projecte MedSalt-2", ha criticat Bravo.

En aquest sentit, el Ministeri corregeix també l'estudi d'impacte ambiental en relació amb les tortugues marines, ja que si OGS afirma que solament hi són de març a maig però les investigacions realitzades per les universitats de Barcelona i València indiquen que "la presència de tortuga babaua és contínua al llarg de l'any en aigües de Balears, és que no hi ha estacionalitat".

A més, la DGSCM ha detectat nombroses deficiències en la documentació sobre el model acústic derivat de l'ús dels canons d'aire comprimit.

stats