Gastronomic Forum Barcelona

Marc Roca: "En 10 anys em veig al càrrec d'El Celler de Can Roca"

Els fills de cuiners reputats participen en una taula rodona al Gastronomic Forum Barcelona

Marc Roca, Martí Roca, Carlota Puigvert, Pol Ruiz i Marc Cano.
04/11/2024
2 min

BarcelonaEn el marc del Gastronomic Forum Barcelona hi havia un acte que ningú no es volia perdre, ja que era la posada de llarg d’alguns fills de grans restauradors. Era el primer cop que veiem representant la casa els cosins Marc Roca (fill de Joan Roca) i Martí Roca (fill de Josep Roca). També els havia d’acompanyar Guillem Pérez, fill de Paco Pérez, però el temps no ho va permetre. Sí que hi van ser Carlota Puigvert, de Les Cols, i Pol Ruiz i Marc Cano, que si bé no són fills biològics d’Artur Martínez (Aürt), l’any vinent en passaran a formar part del restaurant com a socis. La taula rodona sobre el relleu generacional es volia dir en un primer moment Com jubilar els pares, però finalment no s’hi van atrevir. També perquè com van aventurar els Roca, els seus pares no es jubilaran mai. “Ho veiem amb l’avi, no hi haurà jubilació de facto”, va dir Marc Roca. I va afegir que estan “encantats” que sigui així.

Això sí, tot i que no plegaran, en una projecció a deu anys vista Marc Roca va afirmar que es veu “a càrrec d'El Celler. Portant la casa”. Tots dos cosins ara estan de caps de partida. El Marc s'ocupa dels snacks, i el Martí de les carns. Dels dos, Martí Roca és el que va saber sempre que seria cuiner. En el cas de Carlota Puigvert no va ser així. Però reconeix que tot i no rebre cap pressió de casa, va ser ella qui va decidir dedicar-s'hi. “Si no és així és impossible en un món tan exigent”, va precisar.

Pel que fa a Pol Ruiz i Marc Cano la cosa va ser del tot diferent, perquè ningú de la família és cuiner. No és el cas de Martí Roca, fill d’un dels millors sommeliers del món. Tant ell com el seu cosí diuen que la pressió ha estat sempre externa, mai interna. Pel que fa a la passió pel vi, Martí Roca el va definir com a un món que veu “més lluny”. “Hi vaig posant mà, però em sento més còmode a la cuina, al món dels vins hi ha molt més per aprendre”, va explicar.

Mirada al futur

Quan es va tractar el tema del futur, es va parlar de les condicions de treball en hostaleria i de ser conscient del problema de la manca de personal. Marc Roca va apuntar que la seva generació “haurà d’afrontar reptes diferents”. Aquests reptes, Carlota Puigvert els afrontarà des de les Cols, una masia que té una energia especial i on es veu en un futur cuinant amb les seves germanes.

Això sí, sembla que no hi ha gaire optimisme amb el fet que Catalunya hagi de ser Regió Mundial de la Gastronomia el 2025. Un fet que Martí Roca just acabava de saber i que segons Marc Roca “s’ha fet poc” i “no som conscients del nivell que tenim aquí, hem tingut tres primers del món a Catalunya, i sembla que no s’ho acaben de creure o que no hi ha accions al respecte. No veig l'administració amb una línia de treball clara”, va dir. I per afegir un toc d’humor ho va reblar amb un “és allò de Los catalanes hacen cosas, doncs saben cuinar”.

stats