Salut
Societat19/08/2024

Un marcapassos cerebral personalitzat redueix a la meitat els símptomes del Parkinson

El nou dispositiu monitora l'activitat del cervell dels malalts i intervé amb impulsos elèctrics quan detecta problemes

ARA
i ARA

BarcelonaEl Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que ataca les neurones productores de dopamina, que són responsables de controlar el moviment. No té cura i afecta de forma diferent els pacients que la pateixen, amb una gran diversitat de símptomes, però sempre impacta de ple en la qualitat de vida dels malalts i del seu entorn proper. Ara un estudi de la Universitat de Califòrnia a San Francisco obre la porta a poder millorar la qualitat de vida d'aquestes persones: els investigadors han desenvolupat un dispositiu intel·ligent implantat i regulat per l'activitat del cervell que podria proporcionar un tractament continu i personalitzat contra els problemes de mobilitat i insomni del Parkinson. Segons les conclusions del treball que publica la revista Nature Medicine, el nou tractament redueix aquests símptomes en un 50%.

Aquest tipus de teràpia, anomenada estimulació cerebral profunda adaptativa (aDBS, per les seves sigles en anglès), és una millora de la tècnica que s'utilitza des de fa anys per a aquests pacients. El nou dispositiu monitora l'activitat cerebral del malalt i, quan detecta problemes, intervé amb impulsos elèctrics. D'aquesta manera, crea un mecanisme que pot reduir els símptomes a mesura que apareixen. La teràpia es complementa amb medicació i regula el nivell d'estimulació en temps real amb la informació que rep del cervell, a diferència de la tècnica convencional, que proporciona un nivell constant d'estimulació i pot causar efectes secundaris no desitjats, ja que el cervell no sempre necessita la mateixa intensitat de tractament.

Cargando
No hay anuncios

Els autors han provat la nova tecnologia en un assaig clínic amb quatre persones que rebien el tractament convencional i han comprovat que el dispositiu redueix els símptomes a la meitat. A més, encara que no se'ls va dir quin tipus de tractament estaven rebent a cada moment, tres dels quatre participants van endevinar correctament quan estaven rebent la nova teràpia perquè van detectar una millora notable dels símptomes. Així i tot, els investigadors adverteixen que encara queden reptes importants perquè aquesta teràpia estigui disponible de forma més generalitzada, tot i els resultats prometedors que han obtingut.

"Una nova era"

L'estudi ha estat liderat pel catedràtic de cirurgia neurològica i codirector de la Clínica de Trastorns del Moviment i Neuromodulació de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, Philip Starr, que fa més d'una dècada que estudia aquesta tecnologia. En declaracions a l'agència Efe, Starr explica que el nou dispositiu pot reconèixer l'activitat cerebral associada amb diversos estats de son i altres patrons que indiquen que és probable que una persona es desperti al mig de la nit i, per tant, es podria utilitzar per alleugerir l'insomni d'altres pacients que no pateixen Parkinson, però que sí que tenen problemes per dormir. De fet, estan desenvolupant tractaments similars per a altres trastorns neurològics. "Aquesta tecnologia té un profund impacte en els pacients, amb potencial no només en Parkinson, sinó probablement també per a malalties psiquiàtriques com la depressió i el trastorn obsessivocompulsiu. És el principi d'una nova era de teràpies de neuroestimulació", conclou l'investigador.