Menorca va ser l’única illa de les Balears que es va mantenir fidel a la Segona República fins pràcticament el final de la Guerra Civil. Amb la caiguda de Barcelona el 26 de gener de 1939, la seva resistència tingué els dies comptats. La matinada del 9 de febrer, davant l’arribada de tropes franquistes, centenars de menorquins, presos pel pànic, s’amuntegaren al port de Maó. Només uns 450 pogueren posar rumb a Marsella a bord del creuer Devonshire, de la Royal Navy. Altres 77 escaparien cap a l’Alger en el motoveler Carmen. La seva destinació final serien els centres d’internament francesos d’Argelers i Saint-Etienne, on foren tractats com a animals, reclosos entre reixats de filferro.
Molts dels qui sobrevisqueren a aquells dies de vergonya s’embarcaren cap a Amèrica. L’historiador ciutadellenc Josep Portella Coll n’acaba de seguir el rastre en el llibre 1939. El gran exili menorquí (Nova Editorial Moll). Ha pogut documentar cinc maonesos que formaren part d’una de les missions humanitàries més famoses que rebé la República des de l’estranger: el vaixell Winnipeg. Fou liderada pel poeta xilè Pablo Neruda, el premi Nobel de literatura de 1971.
El 1933 Neruda havia estat cònsol a Barcelona i, del 1934 al 1936, a Madrid. En esclatar la Guerra Civil, fou destituït del càrrec. De la seva estada a Espanya, l’autor de Confieso que he vivido conservava molt bones amistats, entre elles la de Rafael Alberti. A principi de 1939 l’escriptor gadità estigué a temps d’instal·lar-se a París. En les cartes que intercanviava amb el seu col·lega no es cansava de lamentar el tracte tan inhumà que patien els seus compatriotes en els camps d’internament.
Neruda, de 34 anys, de seguida passà a l’acció. Contactà amb el president Pedro Aguirre Cerda, que el desembre de 1938 havia accedit al Palacio de la Moneda liderant el Front Popular, una coalició d’esquerres similar a la que havia guanyat a Espanya el 1936. El poeta va convèncer el mandatari del deure moral que tenia Xile de solidaritzar-se amb els espanyols refugiats a França. L’abril de 1939, havent estat nomenat cònsol especial per a la immigració espanyola, partí cap a París per preparar el rescat. Per a l’ocasió, trià un vaixell de càrrega atracat al port de Trompeloup, a 50 quilòmetres de Bordeus. Tenia un nom molt sonor, Winnipeg, encara que amb una etimologia fosca. Al·ludia a una ciutat del Canadà que, en la llengua indígena d’allà, significava ‘terres pantanoses’.
El Winnipeg salpà el 4 d’agost de 1939 amb 2.200 refugiats espanyols. Part de la travessia fou costejada pel Servei d’Evacuació dels Refugiats Espanyols (SERE). El vaixell arribà a Valparaíso al cap d’un mes, el 3 de setembre. Ho feu enmig d’una pluja de crítiques de la dreta xilena, que assegurava que aquells ‘derrotats’ durien malalties i idees subversives al país.