Una jutge de Ceuta paralitza la devolució de menors al Marroc

Marlaska defensa l'operatiu i ho qualifica de "retorn assistit"

Menors en un carrer de Ceuta, en una imatge d'arxiu
16/08/2021
4 min

MadridLa justícia intervé en la devolució de menors des de Ceuta cap al Marroc. El jutjat contenciós administratiu número 1 de la ciutat autònoma ha paralitzat de forma cautelar el retorn de menors durant almenys 72 hores, després d'acceptar les mesures cautelars sol·licitades per les entitats Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces, a les quals s'havia adherit la Fiscalia de Ceuta. No ha pogut suspendre el trasllat de tres persones més perquè ja eren fora de les fronteres espanyoles. Les ONG ja van sol·licitar aquestes mesures aquest diumenge, però el jutjat de guàrdia s'hi va oposar perquè 45 menors ja havien estat retornats i no es podia revertir la situació.

"No s'ha complert res del que ordena [la legislació]. Ni s'ha tramitat el procediment administratiu, complint amb els tràmits d'obligat compliment, ni consta cap resolució expressa sobre aquesta qüestió respecte a cadascun dels menors, exigible en la nostra legislació. Una omissió que ha impedit a la totalitat dels interessats conèixer els fonaments que justifiquen la decisió adoptada de facto", afirma la jutge en la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA. A més, cinc dels 15 joves que havien de ser retornats aquest dilluns havien demanat l'habeas corpus. Aquesta fórmula jurídica prevista a la Constitució permet a una persona denunciar una detenció arbitrària i passar a disposició judicial amb l'objectiu de quedar en llibertat. Tot i així, la jutge ho ha desestimat perquè no ho considera la figura jurídica apropiada.

Segons la llei d'estrangeria, la fiscalia de menors de Ceuta ha d'elaborar informes individualitzats que no s'han fet, tal com ja confirmaven aquest matí a l'ARA fonts de la Fiscalia de la ciutat autònoma. En el si del ministeri públic es donen versions diferents dels fets: des de la Fiscalia General de l'Estat es limiten a remarcar la importància de "l'interès superior del menor i el compliment de la llei". "La Fiscalia de Menors, en coordinació amb la Fiscalia de Menors de Ceuta, està participant en els mecanismes perquè aquestes dues premisses es compleixin", apunten. Però des de la ciutat autònoma es pronuncien de manera més clara: van obrir aquest cap de setmana una diligència preprocessal en què es va sol·licitar la documentació acreditativa dels retorns i una resolució administrativa que així ho acordi. Interior, però, només ha respost amb un escrit sense firma que al·lega un acord amb el Marroc del 2007 per procedir a les devolucions.

El gir de guió es produeix el mateix dia que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha trencat el seu silenci. Gairebé 72 hores després que es coneguessin les primeres devolucions, ha sortit en defensa del que ha anomenat "retorn assistit" i no expulsió. Ha assegurat que s'està fent correctament, tot i la investigació oberta per la Fiscalia i el fet que l'hagin criticat el Defensor del Poble, les ONG que treballen sobre el terreny i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. "Tots hem estat correctament informats", ha assenyalat Marlaska en una entrevista aquest matí a la Cadena SER, després que el ministeri públic advertís aquest cap de setmana que no coneixia el detall de l'operació.

Marlaska ha subratllat que els últims tres mesos, des que es va produir la crisi amb el Marroc, els serveis socials de Ceuta han fet un "estudi detallat" de cada menor, en "comunicació directa" amb el seu país d'origen i amb "l'interès superior del menor i la integritat moral" com a màxima prioritat. "La Convenció de Drets dels Infants estableix que la mesura de retorn i reagrupació familiar, sempre que no es tracti de menors vulnerables, és el primer camí a emprendre", ha afirmat el ministre, que ha assegurat que entre els 45 menors ja retornats no n'hi ha cap en situació de vulnerabilitat.

Marlaska no ha donat la xifra total de persones que tornaran al Marroc perquè la competència és de Ceuta i ha insistit en la defensa del procediment, que es regeix pel conveni firmat amb el país africà el 2007. "En el passat hem tingut altres assumptes similars i possibilitats de retorn amb Marroc i mai s'ha procedit així", asseguren des de la Fiscalia de Ceuta. Sigui com sigui, aquest tractat estableix que els retorns es faran d'acord amb la llei d'estrangeria i, per tant, amb audiència del ministeri públic.

Yolanda Díaz demana a Sánchez que intervingui

Aquest episodi migratori ha provocat diferències en el si del govern espanyol i ha portat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, a demanar al president, Pedro Sánchez, que l'aturi. Així ho ha assegurat aquest matí la secretària d'organització de Podem, Lilith Verstrynge, en una entrevista a RNE, en la qual s'ha mostrat esperançada que la part socialista de l'executiu estigui "pensant-ho". El ministeri que encapçala Belarra ja va enviar una carta a Interior advertint que les devolucions podrien comportar un "incompliment dels drets de les nenes i nens estrangers a Espanya".

El defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, va ser explícit aquest diumenge en una entrevista a El País en què feia una crida a Marlaska perquè "respecti la llei". Denunciava que el procés de retorn no estava sent "clar i transparent" i subratllava que el govern té l'obligació d'explicar el que ha acordat. "Mentre això no passi, incorre en una vulneració de la llei a Espanya", ha assenyalat. Divendres passat el ministeri de l'Interior, responent als mitjans, es negava a parlar de l'inici de les devolucions. El defensor del poble insistia que l'operació s'ha fet de manera "precipitada i equivocada", tenint en compte que les ONG que treballen sobre el terreny en virtut d'un acord amb Ceuta han informat que no havien estat consultades. "Confio que les suspenguin", afegia Fernández, i afirmava que no s'estan respectant els drets humans dels menors.

stats