Marratxí
Societat 31/07/2024

Marratxí s'oposa als megaparcs fotovoltaics: "És necessari generar energia d'una altra manera"

La moció va ser aprovada després que l'Ajuntament instàs l'Administració competent en la matèria a impulsar una moratòria en l'expedició de llicències per a la instal·lació de parcs

ARA Balears
2 min
Son Bonet Pulmó Verd

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Marratxí ha aprovat per unanimitat una moció per impulsar una moratòria en la projecció i instal·lació de megaparcs fotovoltaics en el municipi i demana a l'Administració competent desenvolupar una zonificació de parcs fotovoltaics. Així, segons ha informat el Consistori, aquest dimarts el ple va debatre i va donar llum verda a una iniciativa del PP i Vox per demanar la moratòria, a més de dues mocions en contra de la construcció dels parcs de Cas Pobra I i II i Ferreret, presentades per l'oposició.

La moció va ser aprovada després que l'Ajuntament instàs l'Administració competent en la matèria a impulsar una moratòria en l'expedició de llicències per a la instal·lació de parcs fotovoltaics de més de cinc hectàrees a Marratxí. Precisament, a l'escrit s'insta l'Administració pertinent, en coordinació amb els ajuntaments, a desenvolupar un pla de zonificació que prevegi la distribució "racional i sostenible" dels parcs fotovoltaics, tenint en compte la protecció dels terrenys protegits per les normes urbanístiques locals, la protecció de les construccions catalogades, la distància als nuclis de població i als residents i la longitud dels traçats de les línies d'evacuació.

Igualment, reclamen incloure tant la moratòria com la zonificació de parcs fotovoltaics a la Mesa per a un pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental que ha posat en marxa el Govern. Segons el batle de Marratxí, Jaume Llompart, la posició de l'equip de govern és la "negativa" als megaparcs fotovoltaics i "el suport als veïns i els nuclis de població que es veuen afectats per la construcció d'aquesta mena d'instal·lacions".

"És necessari generar energia d'una altra manera", ha considerat Llompart, remarcant que aquesta qüestió ve marcada per les lleis estatals i europees i "sobretot" per un "sentiment de responsabilitat ecològica i mediambiental". D'altra banda, l'edil va anunciar durant el ple la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals. "És aquest equip de govern el que donarà exemple col·locant instal·lacions de plaques fotovoltaiques en tres dels seus edificis municipals i ha cedit dos espais a l'Institut Balear de l'Energia perquè els doti d'instal·lacions fotovoltaiques, per generar energia d'una manera més adequada", ha indicat.

A Marratxí hi ha deu hectàrees de parcs fotovoltaics executats i gairebé 170 hectàrees en tramitació. Segons la moció, el tràmit d'aquests parcs influeix "seriosament" en la vida dels ciutadans, ja que comprometen espais mediambientals, zones d'oci i servituds de pas per a futures infraestructures. "La instal·lació de parcs fotovoltaics sense una planificació adequada representa un risc significatiu per al medi ambient, la qualitat de vida dels residents i el desenvolupament urbà sostenible", assenyala l'escrit. A més, han defensat que la falta de planificació pot comprometre el desenvolupament urbà i de les infraestructures futures, afectant negativament la planificació territorial i la capacitat del municipi per créixer de manera ordenada i sostenible.

Així mateix, han fet referència als veïns de Marratxí, que han mostrat una "forta oposició" a la instal·lació d'aquests parcs fotovoltaics pròxims als seus habitatges. Una preocupació que es deu a l'impacte visual de les instal·lacions sobre el paisatge o a la devaluació potencial de les seves propietats a causa de la proximitat a grans infraestructures industrials que alteren l'estètica de l'entorn.

stats