Martí March avisa: "Despertar el conflicte lingüístic és llançar benzina a un tema delicat"

El conseller d'Educació ha fet balanç de la gestió feta els darrers vuit anys i ha assegurat que quan varen arribar al poder "la Conselleria era un desert"

El conseller d'Educació Martí March, durant la roda de premsa.
3 min

PalmaEl conseller d'Educació i Formació Professional en funcions, Martí March, ha considerat aquest dimarts en roda de premsa que el nou govern "hauria de tenir sensatesa i aprendre dels errors". En aquest sentit, ha apuntat que "despertar el conflicte lingüístic és llançar benzina a un tema delicat que ara no suposa cap problema als centres".

En la mateixa línia, ha assegurat que el conflicte lingüístic "és fàcil d'encendre i difícil d'apagar, i treure el tema del català és posar pals a les rodes de la millora real de l'educació". March ha fet aquestes declaracions a la sortida de la Mesa Sectorial d'Educació, que ha aprovat la creació de la Comissió de Seguiment de l'Acord Marc Educatiu per a l'Ensenyament Públic.

El conseller també ha afegit que "l'escola ha salvat el català, però les polítiques lingüístiques no poden posar el focus només en les escoles. S'ha de fer feina per millorar-ne l'ús social". També ha subratllat que cal evitar "una politització innecessària de les aules i les escoles", "És important estar vigilants per no crear problemes innecessaris, perquè ara als centres no hi ha problemes lingüístics".

L'Acord Marc serà un "referent estatal"

En relació amb l'Acord Marc, el conseller d'Educació en funcions ha assegurat que "serà un referent estatal" i que les Balears són una de les primeres comunitats que incorporen la carrera professional docent, "una reivindicació històrica dels sindicats" que s'implantarà entre el 2023 i el 2027. En relació amb l'Acord Marc amb la concertada, Marc ha considerat que s'ha aconseguit "mantenir l'equilibri entre l'escola pública i la concertada, encara que els esforços es posin en la pública". Així mateix, ha detallat que des de 2016 s'han invertit 170 milions en polítiques educatives.

March també ha fet balanç dels vuit anys al capdavant d'Educació, i ha assegurat que quan hi varen arribar "no hi havia projecte, Educació era un desert". Ara, ha dit, els indicadors educatius han millorat, tant els quantitatius com els qualitatius, "tal com indica l'informe PISA, que assenyala que les Balears estan per damunt de la mitjana estatal". El conseller en funcions també ha puntualitzat que es deixa fet "un full de ruta de l'educació infantil 0-3, oposicions per reduir la taxa de temporalitat al 8% i l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (Ibisec) "a ple rendiment", malgrat que ha assegurat que se'l varen trobar "estancat".

32 obres majors i 40 menors

El conseller també ha exposat els reptes del nou curs, que seran "treballar tot el que té a veure amb la salut emocional i mental, avaluar l'impacte de la covid-19 en l'aprenentatge i mantenir les convivències a les aules". Pel que fa a les infraestructures, l'Ibisec té previst executar 32 obres aquest estiu, per un import de 51,7 milions d'euros, i 40 intervencions menors, amb un cost d'1 milió. En total, 72 obres que suposen "la inversió més alta que s'ha fet mai a les Balears". Així mateix, la planificació d'infraestructures arriba fins al 2031 (dues legislatures).

Pel que fa al curs vinent, Educació deixarà a punt tots els contractes, com per exemple els de licitació dels menjadors escolars i cafeteries, el contracte dels auxiliars administratius o de neteja als centres de Secundària i FP. El secretari general de la Conselleria, Tomeu Barceló, ha assegurat que es farà feina "fins al darrer moment, quan es produeixi el relleu, perquè els que arribin es trobin el curs planificat. Es deixarà tot amb transparència i les negociacions fetes". Finalment, March ha tornat a valorar la tasca feta. "Estam orgullosos del que hem fet entre tots, encara que en educació mai no es posa un punt final, només un punt i seguit. Ara, vigilarem el que faci el pròxim govern en matèria educativa".

stats