La massificació turística també envaeix Grindr
Usuaris d’aquesta aplicació per lligar, enfocada al col·lectiu LGTBI, denuncien que a les Balears ja hi troben més visitants que residents, un fet que ha transformat les maneres de relacionar-se
PalmaL’allau de turistes que arriben a les Illes també impacta en les rutines de Grindr, l’aplicació de contactes del col·lectiu LGTBI per excel·lència. Des del mes de març i fins ben entrat el setembre, la visibilitat dels perfils de la gent local es redueix notablement a favor d’aquells forans que a la descripció diuen “visiting”, “from England”, “German straight man” (home alemany heterosexual), entre d’altres. Aquest fet genera malestar entre una part dels usuaris illencs, que manifesten no sentir-s’hi a gust. Dels 17 usuaris consultats per l’ARA Balears, 15 critiquen l’evolució que ha patit l’aplicació: “Jo sé idiomes, però és que ara per estar a Grindr n’has de parlar mínim tres: castellà, anglès i alemany, i si parles francès, també és un plus. Trobar gent que parli català és una absoluta odissea, perquè de cada deu perfils sis són de turistes”, explica Tomeu Pocoví, usuari. Ell, per exemple, a l’estiu es desinstal·la periòdicament l’aplicació, atabalat per la quantitat de missatges que li arriben d’homes que estan de pas per les Illes.
A les zones turístiques i durant l’estiu hi ha més perfils de visitants que de residents, un fet que repercuteix en alguns dels usuaris illencs: “A mi no m’interessa gens quedar amb algú que només veuré una vegada i que després desapareixerà del mapa”, explica Carlos. És per aquesta raó que, quan entra a l’aplicació, filtra la cerca d’usuaris per edat, amb l’objectiu que abraci tota l’àrea metropolitana de Palma i municipis limítrofs. “Així i tot, és complicat trobar residents, i dels que hi ha, una part important t’envien el primer missatge en anglès. Quan veuen que ets d’aquí, si de cas, canvien d’idioma”, afegeix.
Per què la geolocalització de Grindr a les Balears troba tants d’estrangers i visitants? En primer lloc, perquè som una comunitat turística. Ara bé, la psicòloga i sexòloga Susana Ivorra també hi atribueix una altra causa, vinculada al desig d’investigar, tant de les persones LGTBI com dels que es fan dir heterosexuals que freqüenten l’aplicació: “Per explorar coses noves hi ha molta gent que fa viatges, perquè no s’atreveix a fer-ho al seu lloc d’origen”, diu la sexòloga, en al·lusió a la gent que no ha sortit de l’armari. “Si hi estàs molt tancat, no se te n’ocorrerà obrir la porta allà on vius, per por”, assegura.
Per altra banda, posa el focus en la gent que vol evitar al màxim els lligams afectius amb les persones amb qui queda. “Té a veure amb la fragilitat de les emocions. Hi ha moltes persones amb por que la situació els fugi de les mans, amb por de frustrar-se si no va bé”, explica. La manera que tenen de combatre aquesta situació és aprofitar la visita a un lloc per quedar amb gent amb la qual, si volen, no tornaran a tenir contacte.
Realitats problemàtiques
Grindr és un punt de trobada entre persones molt diverses on s’aplica la llei de l’oferta i la demanda. A l’estiu, el nombre d’usuaris es multiplica i apareixen perfils (de cada vegada més) d’usuaris, normalment molt joves, que es prostitueixen. “La prostitució juvenil ha trobat un mercat i s’està explotant com a negoci, enfocat especialment al sector turístic”, sentencia Ivorra. De cada vegada hi ha més perfils en què es ven algun tipus de droga. “Per Palmanova, en ple mes d’agost, jo me n’he arribat a trobar quatre en una nit, i no són gent gai, sinó persones que entren a l’aplicació perquè saben que en aquella zona trobaran clients disposats a comprar-ne”, exposa Carlos. “Hi ha casos en què fins i tot la gent que ven no és ni d’aquí, perquè et parlen en anglès o alemany”, diu.
Les situacions descrites no sols afecten les aplicacions del col·lectiu. Al Tinder per a heterosexuals s’hi produeixen situacions semblants. “No t’imagines la quantitat de guiris que diuen que tenen al·lota disposats a tenir sexe amb mi”, assegura Carla Darder, de 19 anys. “En general, la gent és molt agressiva i van molt directes, tant residents com visitants”, afegeix. “Ara bé, els visitants, segons la meva experiència, tenen molta més pressa per quedar i et solen demanar pràctiques sexuals menys habituals i estranyes”, opina.
Davant la transformació de cada vegada més evident que estan patint les aplicacions de contactes i, concretament, Grindr, no són pocs els usuaris que es plantegen sortir de la plataforma. “S’ha convertit en un lloc inhòspit, un aparador que a l’estiu és una passarel·la internacional on se’t cosifica i on la gent que cerca intercanvis sans i normals, de cada vegada se sent més expulsada. Jo me l'esborr un parell de vegades cada any. Però crec que el meu adeu definitiu serà aviat”, sentencia Pocoví.
Aquest fet, segons Susana Ivorra, té una explicació: de cada vegada hi ha més desafecció dels joves cap a les aplicacions de contactes: “Ja no volen tenir-les, perquè estan cremats. Ara, qui més les empra és la gent més major que surt de relacions estables, que viuen una segona adolescència i tenen les hormones disparades”.
Durant tot l’any, a Grindr és habitual trobar perfils d’usuaris que diuen ser heterosexuals, masculins o “molt mascles i sense ploma”, segons es llegeix en alguns perfils. Ara bé, a l’estiu aquest estil de descripcions hi proliferen. “Estic cansat de veure homes que et diuen que estan casats, que tenen al·lota, que només volen persones transsexuals o que et demanen si ets a l’aeroport”, diu Tomeu Pocoví, usuari de la plataforma. “Un dia que jo era a la terminal, un jove presumptament heterosexual em va dir ‘tenc la meva al·lota a la zona d’embarcament, però vols que anem al bany?’”, recorda. “A continuació em va demanar si tenia ploma. Em va ofendre molt la seva plumofòbia”, explica.
Davant aquest fet, el psicòleg Francisco Antonete és contundent: “A Grindr no hi ha heterosexuals, sinó que el que hi ha és molta homofòbia interioritzada”. “Tota aquesta gent que diuen que estan casats o que són heterosexuals el que tenen és un gran rebuig cap a l’homosexualitat. Aquesta necessitat de deixar clar des del primer moment si ets heterosexual i masculí neix del rebuig cap als valors, costums i tot el que té a veure amb la cultura gai”, exposa.
La massificació heterosexual també té una altra cara. Hi ha gais, de cada vegada més, que “només volen quedar amb aquells que diuen que són heterosexuals i molt masculins”, assegura la sexòloga Susana Ivorra. Grindr s’ha omplert de perfils que perpetuen els estereotips masclistes i estigmatitzants. “L’heteropatriarcat ha contaminat el col·lectiu LGTBI, i aquest en reprodueix els defectes”, lamenta Tomeu Pocoví.