Un màster de disseny per repensar els punts turístics saturats
L'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Balears reprèn el postgrau, aturat per la pandèmia
PalmaL'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears (EASDIB), recupera el Màster en Disseny Responsable en Entorns Turístics, una formació que es va impartir el curs 2017-2018 com a títol propi amb la Universitat de les Illes Balears (UIB). Es va suspendre pel covid-19 i ara torna com a titulació pròpia de l'Escola.
L'objectiu principal del màster és formar els professionals (enginyers agrònoms, arquitectes tècnics, etc.) perquè els espais turístics es pensin i dissenyin des d'una perspectiva més respectuosa mediambientalment i social. "El millor exemple és la Platja de Palma, un entorn madur, saturat, que consumeix molts de recursos", ha plantejat l'arquitecte i director de l'EASDIB, Miquel Oliver. "S'ha de canviar el model, els nostres recursos com a illa són tremendament limitats", ha afegit.
En aquesta línia, Oliver ha destacat que, amb el creixement exponencial del sector turístic a l'Arxipèlag els darrers 50 anys, no s'han tingut prou en compte els elements de sostenibilitat i racionalitat que, ara com ara, amb el context de crisi climàtica, esdevenen imprescindibles. Centrant-se de nou en la costa palmesana, ha assegurat que l'alt consum que té repercuteix a tota l'illa: "Per no tallar la llum a la Platja de Palma es talla a altres pobles perquè és un recurs econòmic de les Illes; aquest model només és sostenible en un termini determinat", ha insistit.
Pel que fa a la formació, es tracta d'un màster semipresencial (té una presencialitat del 20%), de 60 crèdits i s'ofereixen 25 places. El pla d'estudis està dissenyat amb cinc mòduls: el primer i el segon tenen un caràcter analític i els tres restants, un caràcter executiu. En concret, els mòduls són: tipologies d'espais turístics i els factors casuístics, criteris d'intervenció en espais turístics, l'espai interior, l'espai exterior i el treball fi de màster.