Tot el que està matant els corals de les Balears
La pesca d'arrossegament i l'augment de la temperatura de la mar són els factors principals que n'amenacen les comunitats
Les principals amenaces per al coral de les Balears són la pesca d'arrossegament i el canvi climàtic. Quan se superen els 25 o 26 graus a la mar durant diverses setmanes, les comunitats comencen a morir, i la Mediterrània aquest agost va arribar als 28,15, segons va anunciar el Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània (CEAM). "Les poblacions encara estan més amenaçades perquè l'escalfament del mar i l'impacte de les xarxes de pesca no disminueixen. Van a més, sobretot les relacionades amb el canvi climàtic", explica la catedràtica d'Ecologia de la Universitat de Barcelona Cristina Linares.
Una vintena d'espècies de coral de les Balears estan amenaçades "i continuam amb la degradació del seu estat de conservació sobretot per les onades de calor i la pesca", insisteix Linares. "En la majoria d'espècies veim que les poblacions que estan per sobre dels 40 metres de fondària estan afectades a totes les Illes per l'augment de temperatura i per sota d'aquesta fondària, on l'impacte del canvi climàtic de moment no és tan evident, l'impacte principal són els arts de pesca", afegeix. El coral coixí i el coral vermell estan catalogats com a amenaçats; la gorgònia vermella, com a vulnerable, i la blanca està tipificada com a "gairebé amenaçada", segons constata la catedràtica d'Ecologia.
A aquest fet, s'hi suma el creixement lent que tenen les espècies de coral. N'hi ha de creixement "ràpid" que necessiten entre 15 i 20 anys per formar una colònia. En el cas de les gorgònies, també conegudes com a ventalls de mar, pot requerir entre 15 i 50 anys. "I aquests impactes els maten en un moment i per recuperar segons quines espècies podríem estar parlant d'una espera de 100 anys si no se'n produeix cap alteració. Podrien ser impactes puntuals i que no tornassin a passar, però són recurrents i si no els llevam, els corals no tenen la capacitat de recuperar-se", lamenta Linares.
Una altra amenaça és la contaminació plàstica, que pot produir arrencaments, laceracions, ferides, sufocacions i enverinaments, entre d'altres. Tot plegat, s'hi afegeix la sobreexplotació per a joieria, la sobresedimentació, la contaminació química, la introducció d'espècies exòtiques i la destrucció costanera, entre d'altres.