Societat05/10/2021

El Mateu Orfila acull una exposició contra l'estigma de les malalties mentals

Una de cada quatre persones en patirà una, segons l'OMS

Iván Martín
i Iván Martín

MAÓL'hospital Mateu Orfila de Maó acull a partir d'aquesta setmana l'exposició Jo no soc el meu diagnòstic, un projecte artístic fotogràfic dirigit a la lluita contra l'estigma associat a les persones amb un trastorn de salut mental. La mostra està organitzada per l'associació La Nostra Veu, el Grup de Lluita contra l'Estigma i l'Oficina Mental de les Illes Balears. Recull imatges des del setembre del 2020 d'usuaris i professionals de l'hospital de dia de psiquiatria i del centre Sant Miquel.

A més, l'activitat s'emmarca en el programa de les Jornades de Salut Mental de Menorca 'La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu', preparat per l'àrea de Salut de Menorca, la Fundació Hestia i el Consell de Menorca. El cap del servei de psiquiatria del Mateu Orfila, el doctor Antoni Liñana, adverteix que les probabilitats de patir aquesta patologia són molt elevades: "La pandèmia està fent sorgir una gran fragilitat i vulnerabilitat emocional de la població, que ha visibilitzat una sèrie de pertorbacions que no es poden considerar malalties com a tals, però que generen un gran malestar a qui les pateix", i afegeix: "És important conscienciar de la necessitat de mantenir una gran capacitat de treball i inversió en salut mental per proporcionar una atenció integral i de qualitat".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Liñana, que ha recordat que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones patirà una malaltia mental, explica que no solament s'ha de donar sortida a les necessitats assistencials: "També a tots els elements socials, perquè l'objectiu final no és únicament la remissió dels símptomes, sinó la recuperació del projecte vital que tenia el malalt". Qui també ha expressat satisfacció és la consellera insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent: "Exposicions com aquesta posen cara a les persones que hi ha darrere d'un diagnòstic, i cal reflexionar sobre la importància de donar una atenció integral entesa no solament com a atenció domiciliària, també de vida en comunitat".