Magaluf: La Meca dels menors que cerquen alcohol i festa

Joves mallorquins expliquen la facilitat que troben per beure sense controls a Punta Balena

Magaluf: La Meca dels menors que cerquen alcohol i festa
Alba Tarragó
09/08/2019
5 min

CalviàEl fàcil accés a les discoteques i al consum d’alcohol ha fet de Magaluf un indret atractiu per als mallorquins que volen sortir de festa encara que no tinguin 18 anys. “Surt per Punta Balena des dels 14 anys”, afirma Toni (aquest és un nom fictici, com els dels altres testimonis joves d’aquest reportatge; tots demanen que no es difongui la seva identitat real). Ara que té 17 anys, aquest palmesà diu que, “tot i que alguna vegada hi han posat inconvenients”, sempre ha aconseguit entrar als locals on anaven els seus amics. I la majoria de pics, sense problemes: “Alguna vegada he hagut de convèncer el porter, però normalment em deixen entrar directament”, explica. I, si no, reconeix que en alguna ocasió s’ha colat. El seu cas no és aïllat. Magaluf i, sobretot, Punta Balena s’han convertit en un lloc de peregrinatge per a menors d’edat que saben que hi poden trobar la festa i la beguda que tindrien vetades a la major part de la resta de Mallorca.

Joan, de 16 anys, diu que alguns pares dels seus amics saben on van de festa, però que “hi ha qui menteix i diu que se’n va a dormir a casa d’algú” i després surten per Magaluf. Assegura que no s’ha trobat mai cap problema per accedir als locals on ha volgut. Sempre hi entra a través de les ofertes “dels tiqueters que t’aturen pel carrer”. L’entrada normalment inclou “barra lliure durant una hora” i, quan s’ha acabat, consumeixen els “combinats a part”.

“A 16 o 17 anys és molt difícil sortir de festa perquè no pots entrar enlloc. Com que ens varen dir que allà hi podíem entrar, vàrem anar a provar-ho”, diu Marta, una altra jove de Palma. Tot i que va fer els 18 anys el juny, reconeix que li permeten l’accés a diversos locals de Punta Balena des que tenia 15 anys, i que durant tot l’hivern passat i el principi d’estiu ha continuat anant-hi.

Marta afirma que “alguns porters no demanen mai cap document d’identitat i, si ho han fet, els ha bastat amb una foto del DNI al mòbil”. I això, diu, no és cap obstacle: només cal retocar la fotografia amb un programa per “canviar l’any de naixement posant un 0 al final”. Així, es fan passar per joves nascuts l’any 2000. Tot i això, també ha arribat a entrar en algun local “mostrant el DNI d’una amiga”. Marta coincideix que és molt fàcil comprar alcohol “des de la barra, sense cap dificultat”, però es queixa que té “baixa qualitat”.

Segons aquesta jove, Punta Balena “ha empitjorat bastant perquè és ple de nins petits”. Marta afirma haver vist estudiants de tercer i fins i tot de segon d’ESO -a partir de 13 anys- en algun dels locals de Magaluf. “Si ara ja van de festa, què faran als 18?”, es demana.

La Meca dels menors que cerquen      alcohol i festa

Marta ha arribat a entrar en alguns locals en grups de sis o set adolescents, i explica que “es notava perfectament” que no tenien la majoria d’edat i que fins i tot semblaven més joves del que són. A més, assegura que en alguns locals “és possible entrar-hi gratis, sense pagar entrada, si dius que no vols consumir”.

Marta no considera que pugui ser perillós sortir de festa per Magaluf, encara que s’ha sentit incomodada per alguns turistes que intentaven ballar amb ella. “Si vas a la teva, no té per què passar-te res, però he vist baralles i de tot. A un amic meu quasi li varen pegar per haver donat un cop a un altre al·lot”, admet. Sobre els perills que s’hi poden trobar, Toni afirma que “no hi té res a veure ser major o menor d’edat” i que “et pots trobar baralles a qualsevol part de Mallorca”. A més, considera que la imatge que es mostra als mitjans de comunicació d’aquest indret de l’illa és “exagerada” i tampoc se sent “influenciat” pel que fan els turistes.

Capitol Bar i el Club The Office són els establiments que més s’han popularitzat entre els menors, per la permissivitat que asseguren que hi troben. Els tres testimonis, Toni, Joan i Marta, han coincidit que en aquestes dues discoteques, situades una davant l’altra, és on més facilitat han trobat per entrar. Aquest diari ha pogut comprovar que, per accedir-hi, una jove no necessita ensenyar el document d’identitat.

Un local pendent de clausura

L’Ajuntament de Calvià va posar en marxa el 2015 un grup de treball multidisciplinari per vigilar el consum d’alcohol de menors i l’accés a locals en horaris en què tenen l’entrada prohibida. Gràcies a aquestes campanyes “ja s’han obert més de sis expedients a locals per expedir alcohol a joves de menys de 18 anys al municipi”, la majoria dels quals es concentren a Magaluf, segons el director general de Coordinació Municipal, Desenvolupament Estratègic i Policia Local de Calvià, José Antonio Fernández. Entre els expedients actius, destaca el d’un local que “està a punt de ser clausurat, com a sanció greu”. Aquesta mesura s’ha pogut posar en pràctica gràcies a la modificació de la Llei d’activitats el 2019, “que inclou penalitzacions de fins a 30.000 euros i la possibilitat de tancar locals”, una acció “realment efectiva”, segons Fernández.

“La responsabilitat d’assegurar-se que les persones que accedeixen a les discoteques siguin majors d’edat i que no consumeixen alcohol és dels mateixos locals”, sentencia el directiu municipal. “Crec que les persones que controlen això són conscients que no demanar la documentació que acrediti l’edat pot tenir conseqüències”, adverteix.

“Tenim la sensació que gràcies a les campanyes preventives s’ha despertat certa sensibilitat i preocupació per part d’una gran part del sector i ara no tothom ven alcohol a menors”, diu el polític responsable de la Policia Local de Calvià. Però aquest no és l’únic front: “Els joves també consumeixen alcohol quan fan botellada”. Per aquest motiu, s’han incrementat les sancions per beure al carrer i se n’ha elevat el màxim de 200 euros a 500. El resultat és una menor “concentració d’adolescents bevent als aparcaments públics i zones pròximes a Magaluf”, assegura Fernández. Diu que també ha detectat un descens en el nombre d’aquestes infraccions.

Una altra de les mesures estratègiques que s’han pres s’ha centrat en la regulació de l’oferta d’alcohol a les botigues i petits supermercats de la zona. Actualment, n’està prohibida la venda “a menors i, a partir de les dotze de la nit, al públic en general”, assegura Fernández. A més, “no es permet exhibir les begudes alcohòliques fora d’aquests comerços, sinó que han d’estar amagades a l’interior”.

stats