Ciència i medi ambient
Societat19/07/2022

Medi Ambient alerta del "risc de col·lapse" de la cova de Vallgornera si es construeixen nous habitatges

S'han presentat dos projectes amb piscina per construir en aquesta zona i consideren que la seva execució podria tenir efectes adversos sobre l'entorn

ARA Balears
i ARA Balears

Palma"Risc de col·lapse i de ruptura d'espeleotemes" a la cova de Vallgornera. Aquestes són només dues de les conseqüències que veu la Comissió de Medi Ambient dels dos projectes que s'han presentat per construir dues cases unifamiliars damunt la cova que està situada en el terme municipal de Llucmajor i que va fer públiques el BOIB. Segons ha avançat Diario de Mallorca i ha pogut confirmar l'ARA Baleares, abans d'aprovar aquestes dues obres, la comissió considera necessari avaluar aquest risc de col·lapse "per l'efecte acumulatiu" dels habitatges que ja hi ha construïts damunt la cova i dels que es podrien arribar a edificar en el sòl que està sense construir.

A més, alerten sobre l'efecte de la mobilitat de les carreteres que hi haurà "per l'augment de trànsit de vehicles de gran tonatge", ja que provocarà vibracions a les zones on la cova té galeries i càmeres pròximes a la superfície.

Cargando
No hay anuncios

En el document, la comissió també fa una avaluació dels efectes previsibles que pot provocar l'execució d'aquests dos projectes, que són: emissions de pols i altres materials, emissions de gasos, sorolls i vibracions, generació de residus, risc de contaminació de sòls i aigües, contaminació lumínica, consum energètic, d'aigua i combustibles fòssils. Els dos projectes, presentats per la mateixa promotora tenen un informe desfavorable de la direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat pels efectes que tindrien sobre la Xarxa Natura 2000, en la qual s'inclou la cova de Vallgornera.

Cargando
No hay anuncios

Precisament per això, la Comissió de Medi Ambient ha sotmès a avaluació d'impacte ambiental ordinària els dos projectes, que inclouen una piscina cada un, que es farien sobre tres parcel·les contínues que estan damunt la cova, que encara està en fase d'exploració i les tasques topogràfiques encara no han acabat. És per això que la comissió obliga la promotora a garantir que el projecte no afecti la zona. "És necessari aplicar el principi de precaució sobre totes les actuacions que en poden afectar la integritat", asseguren en la resolució del BOIB.

La cova de Vallgornera

Es tracta d’un espai d’origen càrstic amagat sota una urbanització a la costa del migjorn del municipi mallorquí de Llucmajor. És una cavitat única no només per les seves dimensions (80 quilòmetres de galeries), sinó per l’abundància d’espeleotemes (dipòsits minerals a les formacions), molt poc freqüents. La cova està protegida per la Conselleria de Medi Ambient i declarada Lloc d’Interès Comunitari (LIC), i l’accés, en teoria, està restringit a treballs tipogràfics i de caire científic.