El 2016 es van detectar nou nius als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx i Bunyola. L’any següent la presència de l’espècie va assolir el pic més alt, amb 21 nius detectats als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria, Lloseta i Escorca. El 2018 es va detectar només un niu, a Sóller. Des de llavors no s’ha tornat a detectar la seva presència. El nombre de trampes col·locades ha anat variant al llarg dels anys, paral·lelament a l’expansió de l’espècie. Així, el 2016 se’n van instal·lar 67, mentre que l’any següent la xifra es va incrementar fins a 250. El 2018 i el 2019 van ser els anys amb més trampes: se'n varen posar 582 i 576, respectivament. Finalment, el 2020 se n'han instal·lades 280.
Medi Ambient detecta una vespa asiàtica a Mallorca mig any després de declarar-la erradicada
La troballa va ser comunicada per un ciutadà el cap de setmana a Marratxí, i els tècnics de la Conselleria rastregen la zona cercant altres exemplars de l'espècie
PalmaEl servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient ha confirmat aquest dilluns l'albirament d'un exemplar de vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) a Marratxí, una espècie invasora que es va declarar erradicada fa set mesos. La troballa va ser comunicada per un ciutadà el cap de setmana i, des de llavors, tècnics del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (Cofib) i de la Conselleria rastregen la zona cercant altres exemplars o un niu.
El darrer que es va trobar a l'illa –l'única de l'Arxipèlag on s'havia detectat– va ser el juliol de 2018. Des de llavors s'havien continuat posant trampes, però no se'n va localitzar cap rastre més, i el Govern donà l'espècie invasora per liquidada a les Balears l'any passat, per la qual cosa convertí les Illes en el primer territori europeu en aconseguir-ho. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, però, ja va alertar que la vespa asiàtica podria tornar a entrar a l'Arxipèlag. "No es pot abaixar la guàrdia i hem d’estar preparats per a una eventual reaparició d’aquesta o altres espècies exòtiques invasores", va dir quan anuncià l'erradicació de l'espècie. "Som conscients que la vespa asiàtica continua en plena expansió a la Península i que si ha arribat una vegada, pot tornar a fer-ho", va afegir.
La Conselleria ha activat totes les xarxes d'albirament, que foren un factor clau en l'exitosa campanya d'erradicació de l'espècie entre 2015 i 2020. En cas que es trobi un possible exemplar, cal comunicar-ho immediatament al servei de Protecció d'Espècies (606 87 52 44 o especies@dgcapea.caib.es) o a través de l'aplicació Vespapp de la Universitat de les Illes Balears. És important enviar una fotografia de l'exemplar sospitós, perquè la vespa asiàtica es pot confondre amb espècies autòctones de vespa.
La vespa asiàtica és una espècie invasora i una greu amenaça per a l'apicultura i la biodiversitat, s'alimenta d'abelles i fa que es perdin ruscs, fet que al seu torn complica la pol·linització de diverses plantes autòctones. Es va detectar a Europa per primera vegada el 2004, a França. El 2010 se'n va trobar el primer exemplar a l'estat espanyol, a la localitat navarresa d’Amaiur, i el 2015 va saltar l'alerta a Mallorca, quan, gràcies a la col·laboració d'apicultors, se'n varen localitzar exemplars a la zona del mirador de les Barques, a Sóller.