Els veïns del centre de Palma s’alcen contra els megacreuers
Denuncien la massificació dels barris i la contaminació lumínica, acústica i atmosfèrica de les grans navilieres
PalmaLes associacions veïnals de la Calatrava, el Banc de l’Oli, Canamunt - Ciutat Antiga i la Llotja - Puig de Sant Pere, a més d’entitats ciutadanes com Palma XXI, s’han plantat contra el model turístic dels megacreuers. Es queixen, principalment, de la massificació a què se sotmeten els barris i carrers, perquè els dies que coincideixen tres o quatre grans creuers poden arribar a desembarcar 15.000 o 20.000 persones a Ciutat. A més, també denuncien la contaminació lumínica, acústica i atmosfèrica que produeixen les grans navilieres. Per tot això, dilluns presenten un manifest per sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania en contra dels megacreuers, així com fer una crida a l’acció institucional per regular l’activitat.
Edita Navarro, representant de l’Associació de Veïns de la Calatrava, assegura que és impossible circular per determinats carrers del barri a segons quines hores, i la transformació dels comerços de sempre en tendes de souvenirs i gelateries “fan que la vida al barri desaparegui”. En aquest sentit, recorda que la façana marítima sofreix l’efecte de la contaminació dels vaixells, i l’embat fa arribar els fums. Recentment, un estudi de Transport & Environment, una entitat de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha assenyalat que Palma és la segona ciutat portuària més contaminada d’Europa, després de Barcelona, a causa de les emissions dels creuers. Així mateix, enguany es preveu l’arribada de 2.264.639 creueristes, un 10% més que el 2018. Tot i que la massificació no afecta la zona del Terreno, el renou de les sales de festes dels creuers sí que ho fa. Xavier Abraham, president de l’associació de veïns d’aquest barri, assegura que darrerament no hi ha hagut queixes, però molts veïns deixen de presentar-les “davant la manca de resposta de l’Ajuntament”.
Pel que fa a l’aportació econòmica, les entitats signants del manifest consideren que no és proporcional a la manera com afecta la vida dels residents. Segons Navarro, “els comerciants de la zona amb qui hem parlat diuen que la majoria de turistes que venen en creuers només consumeixen cafè, souvenirs i poc més”. Contràriament, un estudi de l’Autoritat Portuària afirma que l’arribada de creueristes permet mantenir 5.733 llocs de feina i genera més de 21 milions d’impostos nets.
Sobre la problemàtica de l’arribada de nombrosos creuers en un mateix dia, el candidat del PSIB a la batlia de Cort, José Hila, va dir que és un fet puntual i no caldria desviar-los a altres ports.