Megatenidors: deu empreses privades concentren un de cada deu habitatges llogats a les Balears

Una investigació de Civio treu a la llum que Blackstone, amb 961 habitatges llogats, és el major llogater privat de les Illes

La majoria d'habitatges llogats per entitats privades a les Illes no són d'immobiliàries, sinó d'entitats financeres.
Ter García, Carmen Torrecillas i Adrián Maqueda
20/07/2023
3 min

PalmaUn total de 4.592 habitatges llogats a les Illes Balears són propietat de megatenidors que acumulen més de 50 contractes d'arrendament en aquesta comunitat autònoma. Són prop del 21% dels 22.103 habitatges que hi ha llogats en aquesta comunitat, segons dades aportades a Civio per l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi).

Segons la informació remesa per l'Ibavi, aquests prop de 4.600 habitatges llogats són propietat de tan sols 15 entitats. La meitat són habitatges del parc públic, la majoria en mans del mateix Ibavi i la resta, de l'Ajuntament de Palma. Els 2.334 restants pertanyen a 10 grups empresarials a través de 13 filials que tenen la propietat directa sobre els habitatges.

La gran majoria d'habitatges llogats per entitats privades no són d'immobiliàries, sinó d'entitats financeres. I la meitat són del fons d'inversió estatunidenc Blackstone –961– a través de Testa Residencial Socimi, societat creada per Sacyr Vallehermoso, que després passà a Merlin Properties i el 2019, al fons estatunidenc, que la comprà a través d'una de les seves filials a Luxemburg. Unes altres 558 són de CaixaBank.

Segons mostren els comptes anuals de Testa Residencial Socimi, les Illes Balears van ser el 2022 la segona comunitat autònoma on aquesta empresa va percebre més ingressos per lloguers d'habitatges, tot i que a molta distància de Madrid, on ingressà 56,2 milions d'euros. En total, Testa Residencial Socimi ingressà 4,9 milions d'euros per lloguers a les Balears el 2022, 1,7 milions més que l'any anterior.

CaixaBank és el segon major propietari privat d'habitatges llogats a les Illes Balears a través de la seva societat Buildingcenter –506–, als quals se sumen 52 habitatges més que són propietat de Bankia, entitat amb la qual es fusionà el 2021. El fons d'inversió Cerberus i Banco Sabadell també apareixen com a megatenidors a les Balears, amb 197 i 103 habitatges llogats respectivament.

A més de Blackstone i Cerberus, tots dos amb seu als Estats Units i amb societats que usen com a intermediàries localitzades a Luxemburg i els Països Baixos, l'única empresa megatenidora amb seu fora d'Espanya és Domus Vivendi, grup immobiliari alemany que, a part de Alemanya i Àustria, només opera a les Illes Balears, on té 114 habitatges llogats. Entre aquestes tres entitats sumen 1.272 habitatges, més de la meitat dels llogats per megatenidors privats en aquesta comunitat.

Parc d'habitatge públic

Dels 4.125 habitatges llogats per entitats o empreses amb més de 50 habitatges llogats, 2.258 són propietat d'entitats públiques: els 1.981 llogats per l'Ibavi i uns altres 277 que són propietat de l'Ajuntament de Palma, l'única altra entitat pública que apareix en el llistat de llogaters amb més de 50 habitatges llogats.

Segons han detallat a Civio des de l'Ibavi, als 1.981 habitatges llogats per aquesta entitat s'hi sumen 150 habitatges que són propietat d'unes altres entitats i en les quals l'Ibavi ha gestionat el lloguer i 187 en distintes fases de gestió, per la qual cosa el parc actual d'habitatge destinat al lloguer en mans de l'entitat autonòmica assoleix els 2.318 habitatges.

Tot i que els habitatges de l'Ajuntament de Palma i de l'Ibavi sumen el 49,17% del total dels llogats per megatenidors, per població suposen poc més de 0,2 habitatges públics llogats per cada cent habitants de les Balears.

A més, segons recalquen des del Sindicat d'Inquilins d'Eivissa i Formentera, pràcticament tots estan ubicats a Mallorca. “Aquí, a Eivissa, no hi ha parc públic, a pesar que és el territori més afectat per la falta d'accés a l'habitatge a tot Espanya”, afirma Granda, qui afegeix que, malgrat que hi ha uns 400 habitatges en construcció en aquesta illa, hi ha més de 2.000 persones en lista d'espera per accedir a un lloguer social. Tampoc a Formentera hi ha habitatge públic, segons denuncien, a pesar que fa vuit anys el Govern balear aprovà la construcció d'“uns pocs”.

Més enllà de la concentració del parc d'habitatge en lloguer, des del Sindicat d'Inquilins d'Eivissa i Formentera alerten de la nova arribada a les Illes d'empreses de capital estranger dedicades a les residències de temporada. Una d'aquestes, l'alemanya C3 Primus Vermögensverwaltungs, ha expulsat dels seus habitatges 16 famílies que viuen en un bloc que acaba de comprar a Santa Eulària, segons publica El País. “Fa la sensació que, com que a les Illes està tan car tot, som un bon valor d'inversió”, lamenta Granda, que explica que moltes d'aquestes empreses es dediquen a l'habitatge de segona residència o a lloguers de temporada per habitacions o per llits. “Treuen moltíssims més doblers dels que es poden treure a una família de classe treballadora i, a més, tenen la seguretat de poder recuperar l'habitatge a final de la temporada”, conclou.

stats