Menorca
Societat02/10/2024

La meitat dels comerços de Menorca (mig miler) tanquen i hivernen

Patronal i Administració restringeixen les ajudes públiques només per als locals que estiguin oberts tot l’any amb l’objectiu de combatre la creixent presència de botigues de temporada

David Marquès
i David Marquès

PalmaMés de mig miler de comerços de Menorca, pràcticament la meitat dels que hi ha a l’illa, tancaran quan acabi la temporada. Alguns, segons la patronal, ho faran fins i tot abans del que s’havia previst. El 51% dels 400 establiments associats a PIME ha guanyat menys que l’estiu passat, les expectatives no s’han complert i n’avançaran el tancament.

La manca de serveis i turistes deixarà orfes tant les urbanitzacions com els centres històrics, que conviuran només amb els residents i els aparadors fantasma dels locals de temporada. Amb ells, més de 1.800 treballadors del sector aniran a l’atur abans que acabi l’any.

Cargando
No hay anuncios

És la dinàmica estacional ja coneguda a l’illa, però que de cada vegada més desdibuixa els pobles i el pes del petit comerç a les economies locals. La creixent turistització dels centres, sobretot a Maó i Ciutadella, i la manca de relleu generacional, es mengen el comerç tradicional. Només 660 comerços obren ja més de sis mesos. La resta està a punt d’hivernar.

Cargando
No hay anuncios

Menorca ha perdut 71 empreses dedicades al comerç des de la pandèmia, el 5% del seu teixit comercial, i gairebé 130 si es comparen les xifres actuals amb les d’ara fa una dècada. La patronal demana l’ajuda de l’Administració. “El comerç local dona vida i, si desapareix, els pobles moren”, diu Joana Torres. La presidenta de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome) reivindica l’economia circular que propicia el petit comerç, que fa que els doblers quedin a l’illa, però reconeix que “cada vegada costa més mantenir oberts els negocis tot l’any”.

“Si no fos pel turisme, gairebé cap botiga sobreviuria”, conclou Ferran Saura, autònom al capdavant d’un comerç de souvenirs de Ciutadella que, a diferència dels seus competidors, manté obert tot l’any. Per contra, totes les botigues del mateix estil de la plaça del Born i de les Voltes tanquen a finals d’octubre. “Si aguantam l’hivern, precisament, és per no perdre de clients els residents que, si veuen tancat, acaben comprant a un altre lloc. I, llavors, ja els has perdut”, diu Saura, qui molts dies rep l’ajuda de son pare per posar-se darrere el taulell.

Cargando
No hay anuncios

Ajudes al petit comerç

Precisament, el Consell de Menorca acaba de treure una nova línia d’ajudes al petit comerç que, a petició d’Ascome, deixa de banda els negocis de temporada i els ubicats en els polígons i les urbanitzacions per centrar-se en aquells que obren més de sis mesos a l’any. Les bases, que ja s’han publicat, subvencionen els comerços amb almenys dos trimestres d’activitat. Poden rebre fins al 75% de les despeses en assessorament comercial, aparadors i estudis de mercat, i de les inversions fetes en obres i equipaments. “La supervivència del comerç local està seriosament amenaçada”, diu la consellera d’Economia, Maria Antònia Taltavull, convençuda que “el comerç de proximitat és un puntal de desenvolupament, que crea llocs de feina, genera activitat, revitalitza els municipis i ven millor que cap altre el producte local”.

Cargando
No hay anuncios

“Hem d’incentivar les compres per fer que en acabar l’estiu no s’acabi també l’activitat comercial”, sosté Joana Torres, presidenta del petit comerç menorquí, ben conscient que “les despeses ens mengen i hem de lluitar perquè la temporalitat no sigui tan marcada”. Per aconseguir-ho, enguany la patronal ha rebut 180.000 euros del Consell Insular per promoure directament la campanya de vals de consum que fins ara s’havia fet de la mà de l’Administració. El director general de PIME, Jordi Bosch, anuncia que la campanya es posarà en marxa aquest mes de novembre per tornar a oferir descomptes a la població resident i així cobrir el llarg parèntesi fins a les vendes de Nadal. L’anterior campanya de vals de consum, promoguda pel Govern balear, va disposar de 166 establiments adherits.

L’associació comercial Ciutadella Antiga, que agrupa una vuitantena de negocis del centre històric de la ciutat, ja fa quasi dues dècades que va posar en marxa la targeta ‘Sempre guanyes!’, que amb els seus descomptes ha aconseguit revifar les vendes i fidelitzar molts clients al llarg de tot l’any. De fet, en acabar la temporada, Ciutadella Antiga tornarà a promoure una altra campanya del ‘Sempre guanyes!’. “Dona molt rendiment a comerciants i clients”, raona la gerent, Illa Marquès. L’entitat impulsa campanyes comercials conjuntes i iniciatives culturals com l’Street Art i el Teatre de Butxaca, que omplen el centre d’obres visuals i duen el teatre en petit format a les cases i comerços del nucli antic.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadella Antiga també ha posat en marxa aquests darrers anys iniciatives com ‘Estem hivernant’, que decora els aparadors de les botigues tancades per combatre l’impacte visual negatiu que provoca veure comerços tancats en temporada baixa. Enguany, diu Marquès, per ara no s’ha acordat cap acció en aquest sentit, “però ja hi ha més d’un associat que ha pres consciència del problema i ha començat a embellir l’aparador perquè el local no faci l’efecte d’estar abandonat durant tant de temps”.

Un estudi duit a terme el 2018 a Maó va destacar la gran presència de locals buits al port i als barris menys comercials. Només se’n salvaven una part del centre, el polígon industrial i l’avinguda Menorca. L’associació Mo Comercial n’apunta dues causes: la manca de relleu generacional a les botigues més tradicionals i la competència creixent dels locals de temporada. “Cada vegada són més i, en tancar a l’octubre, cada vegada més deixen el cartellet de tancat sense preocupar-se de la imatge que provoquen”, es queixa la presidenta, Maria José Soriano. “Ho hem parlat amb l’Ajuntament i no, no se’ls pot obligar a fer que deixin la cosa curosa, amb uns llumets, una decoració…”. Així que, segons Soriano, la solució implica que “s’incentivin encara més els comerços que tenen obert tot l’any. Alguns s’haurien de reconvertir, perquè no té sentit vendre avarques en ple hivern, però almenys s’animarien a provar-ho i tots hi sortiríem guanyant”.