La meitat dels illencs considera que la migració és un "problema greu"
És una de les conclusions del darrer informe dels Quaderns Gadeso
PalmaEl 51% de la població de les Balears considera que la immigració és un "problema greu". Aquesta és una de les conclusions del darrer informe dels Quaderns Gadeso, que s'ha publicat aquest dilluns. Segons aquest sondeig, el 37% dels enquestats creuen que aquest fenomen és "un problema però no greu" i el 10% ha respost que "no és un problema". Els autors de l'informe remarquen, respecte dels que perceben la migració com un assumpte de gravetat, que "no implica, necessàriament, una visió negativa de la migració com a tal, sinó que en molts casos suposa una constatació d'una problemàtica existent".
Així i tot, constaten que hi ha "una part" de les persones enquestades que sí que exposa arguments xenòfobs, "una sèrie d'idees impulsades des de Vox, com ara que els migrants i refugiats només venen a delinquir, a viure de les subvencions públiques en prejudici de la població autòctona". En aquest sentit, l'informe alerta que aquestes idees "comencen a tenir força entre la població i no és estrany sentir persones queixar-se de les suposades subvencions i ajudes que reben els immigrants, per molt que les dades demostrin que això no és cert".
D'altra banda, han analitzat les opinions "d'autòctons" envers persones i famílies migrades, tant en situació administrativa regular com irregular. Quant a les persones en situació regularitzada, el 54% han assegurat que en tenen una visió negativa perquè "saturen els serveis públics" (62%), "ocupen llocs de feina dels autòctons" (34%) i "no volen integrar-se" (45%). Així mateix, el 39% en té una visió positiva perquè "tenen els mateixos drets que nosaltres" (71%), "fan feines que no podem o no volem fer" (17%) i veuen "la diversitat com un fet positiu" (12%).
Una altra dada preocupant d'aquest estudi és que només el 51% dels enquestats pensa que els migrants amb papers regularitzats tenen dret a obtenir un lloc de treball en igualtat de condicions que els espanyols. No només això, sinó que el percentatge d'aquells que consideren que han d'accedir a l'educació i sanitat en igualtat de condicions encara és més baix (42%). A més, el 31% veu positiu que puguin dur la família a viure amb ells i el 13%, que puguin accedir a prestacions i a ajudes econòmiques si han cotitzat.
Migració irregular
La percepció de la ciutadania respecte de les persones que arriben a les Balears sense papers encara és més pejorativa. El 69% dels enquestats veu la migració irregular com quelcom negatiu perquè fan un "ús abusiu dels serveis públics (50%), "generen inseguretat i delinqüència" (44%) i "generen economia submergida" (6%). En aquest sentit, creuen que se'ls hauria d'expulsar immediatament (72%), o se'ls hauria de tancar en un centre d'internament pendent de l'expulsió (24%).
El 26% que ho veu positivament –perquè se'ls garanteixen els seus drets com a persones, procedeixen de zones de conflicte i fugen de zones on es passa fam– pensa que s'hauria de regularitzar aquelles persones que fa molts anys que viuen al país (46%) i que s'hauria de donar acollida a les persones que venen de zones de conflicte (28%).
Polítiques públiques
La majoria de les persones consultades per aquest informe creuen que les lleis que regulen l'entrada i permanència dels refugiats i dels nous migrants són massa tolerants (59%), mentre que només un 13% les veu correctes; el 65%, massa dures; i el 22%, confuses. Com qualifiquen l'actuació de la Unió Europea respecte dels refugiats? El 67% respon que "no els podem acollir", el 19% qualifica el tracte d"'indigne" i el 14% està convençut que "s'està fent un gran esforç per acollir-los".