La meitat de les infermeres es planteja abandonar la feina per la pandèmia

Dues terceres parts de les professionals han patit episodis greus d'ansietat, segons una macroenquesta del Consell General d'Infermeria d'Espanya

Sanitàries a Son Espases durant la pandèmia.
07/02/2022
2 min

Palma"La pandèmia ha tingut efectes demolidors en la salut de les infermeres". Aquesta és la conclusió principal de l'estudi Radiografia de la situació professional i emocional de la professió infermera, elaborat pel Consell General d'Infermeria d'Espanya i que s'ha presentat aquest dilluns. Les dades són contundents: després de dos anys de pandèmia, gairebé la meitat de les enquestades -el 46,6%- s'ha plantejat abandonar la professió i tres de cada deu no tornarien a estudiar la carrera. A més, el 62,8% es planteja prejubilar-se, encara que això afecti negativament les seves pensions.

En l'àmbit de la salut mental, l'estudi demostra que l'impacte en les professionals ha estat molt negatiu. Un terç de les infermeres ha patit depressió, sis de cada deu, insomni, i dues terceres parts, episodis greus d'ansietat (el 67,5%). A més, les sanitàries qualifiquen amb un rotund suspens aspectes com la conciliació familiar (2,97 sobre 10), la càrrega de treball (3,35), el reconeixement de la carrera professional (2,92), el salari (3,37) i el desenvolupament de les especialitats (2,28).

"Després dels aplaudiments, la professió infermera se sent abandonada i ha perdut la fe en veure resolts els seus obstacles i precarietats que pateix cada dia", assegura el Consell en un comunicat. En aquest sentit, afirmen que gairebé la totalitat de les participants (98,7%) no se sent reconeguda pels polítics ni confia que aquests els donin solucions, i el 91,7% creu necessari mobilitzar-se per canviar aquesta situació.

El president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha detallat durant la presentació que l'objectiu de l'estudi és "quantificar i conèixer amb exactitud l'impacte generat pel covid-19 entre les 275.000 infermeres i infermers en actiu que treballen en centres sanitaris, públics i privats de tot l'Estat". Ha assegurat que els resultats "formen una radiografia estable, rigorosa i completa" de la situació emocional i professional del sector. El treball demogràfic ha estat desenvolupat per l'ens, en coordinació amb la resta d'organitzacions col·legials de les comunitats autònomes.

Malgrat que no hi ha dades desglossades per comunitats, la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA), Maria José Sastre, assegura que han hagut d'incrementar i reforçar l'assessoria psicoemocional que fan a les professionals "per donar resposta a l'estrès laboral que han patit aquest temps". "La salut mental de la població general es veu afectada i més en persones que han estat en primera línia com són les infermeres", ha exposat Sastre. A aquesta situació s'hi ha sumat el fet de "partir d'unes condicions laborals que ja abans no eren molt bones, i això ha fet que amb la pressió assistencial i la incertesa la situació s'agreujàs".

stats