Societat16/03/2019

La meitat de la població podria ser al·lèrgica l’any 2025

Amb la calor s’ha avançat la pol·linització dels pins, que, amb la dels xiprers, han omplert de groc els carrers i han generat més dificutats respiratòries

S. V.
i S. V.

PalmaEls experts asseguren que l’any 2025 el 50% de la població tindrà algun tipus d’al·lèrgia, una dada que maneja la Xarxa Espanyola de l’Aerobiologia. No van desencaminats en les seves previsions, ja que, de moment, el percentatge de la gent que té alguna afectació d’aquest tipus oscil·la entre el 25% i el 30%.

Si bé les al·lèrgies alimentàries poden ser més bones de controlar, el canvi climàtic i el nivell de pol·lució han fet que s’incrementin els al·lergògens, que poden derivar en noves patologies.

Cargando
No hay anuncios

Després d’un dels mesos de febrer més càlids i secs que es recorden, el temps primaveral també ha afectat les al·lèrgies. La pol·linització del pi s’ha avançat i s’ha ajuntat amb la del xiprer, més típica de l’hivern. El resultat és el color groc del pol·len tenyint carrers, cotxes i fins i tot la mar de la serra de Tramuntana. “Hi ha una remuntada de pacients, perquè han començat a venir abans”, explica el doctor Alberto Oelhing, que passa consulta a la clínica Quirón Salud Palma Planas. El motiu principal és aquest avanç del temps primaveral, però també la manca d’especialistes.

Hi ha una catorzena d’al·lergòlegs a la sanitat balear. Només un fa feina a la pública, els altres passen consulta a clíniques privades, dotze dels quals a Mallorca. “Assumim el volum de feina però n’hi hauria d’haver més”, assegura Oelhing.

Cargando
No hay anuncios

La fina capa de pols groga no és una imatge freqüent, i molt menys en aquesta època de l’any. Si a l’excés de pol·len s’hi sumen altres factors al·lergògens que van en augment, les xifres surten. “La previsió és que cada vegada hi hagi més gent afectada”, afegeix l’especialista.

Ara “hi ha més pol·len, arriba abans i durant èpoques més llargues”, explica. A més, paradògicament, l’excés d’higiene pot ser una causa que el sistema immunològic es debiliti.

Cargando
No hay anuncios

Prevenció

Segons el doctor Alberto Oelhing, la immunoteràpia “és allò més efectiu contra el pol·len i els àcars”, per això recomana les vacunes com el mètode de prevenció més eficaç, així com prendre la medicació recomanada per reduir-ne la simptomatologia. “També és convenient evitar l’exposició al pol·len durant les pitjors hores. Sortint a primera o darrera hora del dia i ventilar poc la casa per impedir que entri”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Per a aquelles persones que són al·lèrgiques però encara no ho saben, l’especialista explica que els símptomes són similars al d’un refredat. “Atxems, picor nasal i ocular, dificultat per respirar similar a l’asma i conjuntivitis” són algunes de les senyals d’alarma.

Si bé en els darrers segles les pandèmies més perilloses es varen relacionar amb virus o bacteris, una de les grans alarmes sanitàries del segle XXI són les malaties inflamatòries no transmissibles, com ara les al·lèrgies.

Cargando
No hay anuncios

Una al·lergòloga a la sanitat pública

L’estiu passat va prendre possessió del seu càrrec Sendi Chugo. Procedent de la clínica Juaneda, va passar a ser l’al·lergòloga de referència per a gairebé el 30% de la població que pateix una al·lèrgia a les Balears. Pot parèixer poc, però allò cert és que mai no hi havia hagut aquesta figura especialista en el sistema públic d’assistència que sí que tenen altres comunitats. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) n’hi hauria d’haver un per cada 50.000 habitants. L’especialista treballa des de l’hospital Son Espases i la seva tasca és més ‘col·laborativa’ o de consulta, segons va definir en el seu dia la consellera de Salut del Govern, Patricia Gómez, en el ple del Parlament. Amb tot, el passat mes de gener l’IB-Salut convocà un nou procediment de selecció de personal per a la categoria de facultatiu especialista de l’àrea d’Al·lergologia de l’hospital Son Espases.