Cort homenatjarà deu palmesans que varen ser deportats als camps nazis

L'Ajuntament de Palma, en col·laboració amb el col·legi Monti-Sion, s'uneix al projecte "Stolperstein", que consisteix en la instal·lació de plaques commemoratives dedicades als deportats

Passaport de Miquel Navarro Campomar, un dels deportats als camps de treball nazis
Aina Riera Serra
17/05/2018
2 min

Palma'Stolpersteine' és un concepte alemany que significa "pedra o llambordí que et fa travelar". El seu nom fa referència a un projecte que va iniciar-se els anys noranta de la mà de l'artista alemany Gunter Demnig. La seva idea era instal·lar unes plaques de bronze commemoratives davant el domicili o el lloc de feina de les víctimes del règim nazi.

Aquest exercici de memòria històrica s'ha estès per tot Europa i ara hi ha plaques de 'Stolperstein' en devers 610 llocs d'arreu d'Alemanya, a més d'Àustria, Hongria, Holanda, Bèlgica, República Txeca, Noruega i Ucraïna. A Espanya l'única placa commemorativa és la que es va posar el 2015 a Navàs.

Ara l'Ajuntament de Palma ha promès que instal·larà deu plaques commemoratives en record a les deu persones de les quals es té documentació del seu pas pels camps de treball nazis. Elles són: Eugenio Balduz, Manel Molina, Gabriel Mora, Miquel Oliver, Pasqual Pomar, Guillem Torrens, Rafel Xamena, Jaume Rabassa, Josep Roy i Miquel Navarro.

Miguel Navarro, un dels deportats

De la biografia de Navarro no se sabia res fins ara. Va ser arran d'un projecte impulsat pel col·legi Monti-Sion en què un besnet de Navarro va explicar la seva història i el seu pas per aquests camps de treball. De Miquel Navarro s'ha descobert que va ser regidor de Palma durant els anys 1931-34 i 1936.

Miquel Navarro Campomar, un dels deportats

El febrer de 1939, després de fugir de l'illa de Menorca (encara no ocupada pels feixistes), arribà a Catalunya, on travessà la frontera cap a França. Just després de creuar-la va ser empresonat per l'exèrcit francès i enviat a un camp de treball a França. Després passà a mans de l'exèrcit alemany, que el va enviar a un camp de treball a Alemanya. El 1945, visqué a Tolosa i, el 1953, tornà a Palma.

Respecte a la resta de presoners, han estat molt útils les investigacions de David Ginard i Féron, plasmades en el seu llibre "El moviment obrer de Mallorca i la Guerra Civil: 1936-1939", i de Manel Santana Morro i Antoni Marimon Riutort, i el seu llibre "Les emigracions forçades del franquisme. Refugiats i exiliats de les Illes Balears a causa de la Guerra Civil del 1936-1939 i de la postguerra".

Projecte 'Stolpersteine' a Palma

El projecte de la instal·lació de plaques serà dut a terme per l'Ajuntament de Palma en col·laboració amb el col·legi Monti-Sion, que és la institució que ha engegat la iniciativa.

El regidor de cultura, Llorenç Carrió, amb les professores del col·legi Monti-Sion que han impulsat el projecte

A la presentació, el regidor de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, ha explicat que es vol fer "un reconeixement a les persones que estigueren en camps nazis".

Està previst que l'artista alemany Gunter Demnig vingui a Palma a finals d'any per procedir a la instal·lació d'aquestes plaques commemoratives.

Carrió també ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè es posin en contacte amb la regidoria de Cultura amb la intenció de poder descobrir i documentar altres testimonis de persones que varen passar per alguns dels camps de treball.

stats