Societat17/05/2018

Cort homenatjarà deu palmesans que varen ser deportats als camps nazis

L'Ajuntament de Palma, en col·laboració amb el col·legi Monti-Sion, s'uneix al projecte "Stolperstein", que consisteix en la instal·lació de plaques commemoratives dedicades als deportats

Aina Riera Serra
i Aina Riera Serra

Palma'Stolpersteine' és un concepte alemany que significa "pedra o llambordí que et fa travelar". El seu nom fa referència a un projecte que va iniciar-se els anys noranta de la mà de l'artista alemany Gunter Demnig. La seva idea era instal·lar unes plaques de bronze commemoratives davant el domicili o el lloc de feina de les víctimes del règim nazi.

Aquest exercici de memòria històrica s'ha estès per tot Europa i ara hi ha plaques de 'Stolperstein' en devers 610 llocs d'arreu d'Alemanya, a més d'Àustria, Hongria, Holanda, Bèlgica, República Txeca, Noruega i Ucraïna. A Espanya l'única placa commemorativa és la que es va posar el 2015 a Navàs.

Cargando
No hay anuncios

Ara l'Ajuntament de Palma ha promès que instal·larà deu plaques commemoratives en record a les deu persones de les quals es té documentació del seu pas pels camps de treball nazis. Elles són: Eugenio Balduz, Manel Molina, Gabriel Mora, Miquel Oliver, Pasqual Pomar, Guillem Torrens, Rafel Xamena, Jaume Rabassa, Josep Roy i Miquel Navarro.

Miguel Navarro, un dels deportats

De la biografia de Navarro no se sabia res fins ara. Va ser arran d'un projecte impulsat pel col·legi Monti-Sion en què un besnet de Navarro va explicar la seva història i el seu pas per aquests camps de treball. De Miquel Navarro s'ha descobert que va ser regidor de Palma durant els anys 1931-34 i 1936.

Cargando
No hay anuncios

El febrer de 1939, després de fugir de l'illa de Menorca (encara no ocupada pels feixistes), arribà a Catalunya, on travessà la frontera cap a França. Just després de creuar-la va ser empresonat per l'exèrcit francès i enviat a un camp de treball a França. Després passà a mans de l'exèrcit alemany, que el va enviar a un camp de treball a Alemanya. El 1945, visqué a Tolosa i, el 1953, tornà a Palma.

Cargando
No hay anuncios

Respecte a la resta de presoners, han estat molt útils les investigacions de David Ginard i Féron, plasmades en el seu llibre "El moviment obrer de Mallorca i la Guerra Civil: 1936-1939", i de Manel Santana Morro i Antoni Marimon Riutort, i el seu llibre "Les emigracions forçades del franquisme. Refugiats i exiliats de les Illes Balears a causa de la Guerra Civil del 1936-1939 i de la postguerra".

Projecte 'Stolpersteine' a Palma

El projecte de la instal·lació de plaques serà dut a terme per l'Ajuntament de Palma en col·laboració amb el col·legi Monti-Sion, que és la institució que ha engegat la iniciativa.

Cargando
No hay anuncios

A la presentació, el regidor de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, ha explicat que es vol fer "un reconeixement a les persones que estigueren en camps nazis".

Cargando
No hay anuncios

Està previst que l'artista alemany Gunter Demnig vingui a Palma a finals d'any per procedir a la instal·lació d'aquestes plaques commemoratives.

Carrió també ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè es posin en contacte amb la regidoria de Cultura amb la intenció de poder descobrir i documentar altres testimonis de persones que varen passar per alguns dels camps de treball.