Memòria històrica
Societat17/07/2024

Consultau aquí el cens amb 5.947 víctimes de processos judicials franquistes a les Balears

Aquesta base de dades sorgeix del projecte 'Totes les Causes', que consisteix a fotografiar els documents de cada procés, cronològicament, i catalogar-los

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaMemòria de Mallorca ha publicat un cens amb un total de 5.947 víctimes de processos judicials franquistes a les Balears. Segons el document de l'entitat, es tracta de víctimes encausades arran del cop d'estat militar extretes d'expedients oberts per repressors, la majoria contra civils, des del juliol del 1936 fins a l'abril del 1939 i part del 1940.

Cargando
No hay anuncios
Persones encausades

Aquesta base de dades sorgeix del projecte de l'entitat Totes les Causes, una iniciativa que consisteix a fotografiar tots els documents de cada procés judicial, cronològicament, i catalogar-los relacionant el nom amb el nombre de la causa. Llavors, el material extret s'arxiva en carpetes individualitzades de cada una de les causes trobades.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot el material es va crear l'arxiu del projecte, que alberga en imatges un total de 294.332 documents, corresponents a 2.761 causes judicials del període que abasta des del juliol del 1936 fins a l'abril del 1939 i conté 4.653 noms de persones encausades per la repressió franquista a les Illes.

Des de llavors, s'ha anat complementant el projecte amb el fotografiat de fitxes del 1939, de què no es disposava anteriorment, i part del 1940, fitxes que també es troben al Jutjat Militar. D'aquesta manera, a les que es tenien catalogades s'hi han afegit els noms de 1.294 víctimes més, el que suma un total de 5.947.

Cargando
No hay anuncios

El material es va posar a disposició pública durant cinc anys (2011-2016) a través d'una pàgina web en la qual, mitjançant un formulari, es podien sol·licitar les causes per noms i/o nombres d'expedients. El 2020, aquest arxiu va ser cedit per l'Associació Memòria de Mallorca al Govern i fins al final de l'anterior legislatura ho va gestionar la Direcció General de Memòria Democràtica. Actualment, amb la supressió de la citada direcció, ha estat traslladat a l'Arxiu General.

La base de dades dels noms, explica l'entitat, es va fer arribar tant al Govern com a l'Estat, amb la petició que aquests siguin incorporats en el procediment d'anul·lació de les seves causes i sentències.