8-M
Societat08/03/2019

Menorca clama per la igualtat

500 persones a Ciutadella i 4.000 a Maó exigeixen que es respectin els drets i millores socials i laborals

Iván Martín
i Iván Martín

MaóUnes 4.000 persones es varen concentrar ahir a la plaça Constitució de Maó per reivindicar la igualtat entre gèneres en el Dia internacional de la dona. La convocatòria, amb el lema ‘Juntes som més’, va rebre el suport de cinc associacions feministes: Aritges, Ses Foneres, Mendó, Hermagas de Luna i Sin Miedo Mujer, que es varen unir als sindicats Comissions Obreres i la UGT. Després de recórrer els principals carrers del nucli antic, la manifestació va finalitzar a les portes de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest. Al matí, mig miler de persones havien duit a terme la primera mobilització de la jornada a la plaça dels Pins de Ciutadella.

Les principals ciutats de Menorca, Maó i Ciutadella havien elaborat un programa d’activitats amb més d’una vintena de propostes, algunes de les quals es faran a finals d’aquest mes o fins i tot a l’abril. Així, el programa del Dia de la dona a Maó s’havia preparat en el marc del Consell Municipal d’Igualtat, amb l’objectiu de donar protagonisme a les entitats i que fossin aquestes les organitzadores i impulsores de la tasca de sensibilització. El regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Maó, Biel Pons, recorda que fan teina “tot l’any, i no només un dia”, especialment “ara que venen vents tan contraris i que hi ha personatges públics que qüestionen drets humans que són inqüestionables”.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats Comissions Obreres i la UGT, i les entitats Sin Miedo Mujer, el col·lectiu feminista Aritges, Mans Unides, l’Ateneu de Maó, grup Diverxia, Madres en Lucha, Hermagas de Luna i Ses Foneres són alguns dels impulsors del programa del Dia de la dona a Maó. A banda de les manifestacions a Maó i Ciutadella, la jornada d’ahir va viure un alletament reivindicatiu, organitzat per Madres en Lucha, a les mateixes escales de l’Ajuntament. El 8 de març finalitzà amb una gran festa musical. Els actes a Maó s’estendran fins al dia 30, on un mural feminista davant el pavelló Sínia Costabella posarà punt final.

Per la seva banda, Ciutadella també s’hi ha sumat amb tot tipus d’actes. Tallers, recital poètic, concert, xerrada col·loqui i taula rodona, teatre per debatre la igualtat, contes infantils, exposicions i la implicació dels centres educatius han contribuït a la lluita pels drets de la dona. Els actes continuaran a l’abril. El concert a l’església dels Socors En nom de la dona i el Teatre Fòrum, a càrrec del grup Sant Miquel, varen copsar ahir la reivindicació a la capital de Ponent.

Cargando
No hay anuncios

La mobilització creix

Un dels moviments que ha irromput amb força a Menorca és Madres en Lucha. L’acte d’alletament popular que ahir va tenir lloc a les escales de l’Ajuntament de Maó el varen seguir amb atenció grups feministes de fora de l’illa. Una de les representants d’aquest moviment és Sara Sanchís, que es declara “molt contenta” per l’interès i el grau de col·laboració “d’una trentena de mares” que s’han volgut implicar en aquesta iniciativa. Sanchís diu que el fet de viure en un territori de petites dimensions els ha ajudat en la tasca de reunir-se “i crear sinergies amb altres entitats feministes com Aritges, que fan una feina extraordinària”. “Segur que aquesta pinya que hem aconseguit pel 8 de març serà fructuosa amb vista al futur”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Amb l’acte de l’alletament popular, Madres en Lucha pretén reivindicar que la baixa maternal sigui d’un mínim de sis mesos “per garantir l’alletament exclusiu matern com recomana l’Organització Mundial de la Salut”, diu Sanchís. També demanen la gratuïtat de les escoletes de 0 a 3 anys. “Si una escoleta té un cost de 300 euros mensuals, pagues un lloguer i el salari és de 900 euros, resulta impossible arribar a finals de mes”, critica Sanchís. A més a més, la representant del moviment recorda que “les escoletes no t’accepten un nadó fins a les 20 setmanes i t’has de reincorporar a la feina després de 16, és a dir, quedes quatre setmanes penjada”. Finalment, la tercera reivindicació és millorar els drets laborals, “que respectin les hores de lactància, que les autònomes puguem tenir una seguretat a l’hora d’estar amb els nostres fills i cuidar-los”, remarca Sara Sanchís.

La sensibilització a les escoles també és clau amb vista al futur. La batlessa de Maó, Conxa Juanola, assegura que “només el 7% dels personatges que apareixen en els manuals d’estudi són dones, de manera que els alumnes no tenen referents perquè no se’ls ha explicat que existeixen”.

Cargando
No hay anuncios

Carmen Iniesta és la portaveu de la primera batucada feminista. Mendó fem Renou apareix el setembre a Menorca amb la configuració d’un grup de 20 dones de diferents municipis illencs. La idea, segons Iniesta, és “reivindicar el paper de la dona a la música de carrer”. Iniesta denuncia que a Menorca estan “endarrerits en temes de feminisme i igualtat”. El moviment del 8 de març, afegeix, “és la resposta al conservadorisme menorquí i els partits d’ultradreta”. I remata: “Hem perdut la por”. També reivindica el paper de la dona en les festes de Sant Joan: “Ens agradaria gaudir de la mateixa visibilitat que tenen els homes a tots els àmbits de la societat, entre els quals Sant Joan, però som conscients de la complexitat que implica aquesta qüestió”.