Menorca
Societat04/05/2024

Menorca demana cambrers, fusters i treballadors del calçat

L’Administració i el sector privat fan créixer l’oferta d’FP, mentre que la patronal lamenta la “manca de vocacions i relleu generacional” a la indústria

David Marquès

PalmaLa Formació Professional (FP) ha guanyat 3.000 alumnes a les Illes i en té 3.600 més en llista d’espera. L’Administració cada vegada n’especialitza més l’oferta, però les necessitats del mercat són ben mundanes. A Menorca, per exemple, fan falta fusters, sabaters i cambrers. Ho confirma la secretària general de PIME, María García, qui alerta de la “manca de vocacions i relleu generacional” en el mercat laboral de l’illa.

En temporada alta no hi ha prou personal qualificat en el sector turístic, i és comú veure hotels i restaurants demanant cambrers que hi vulguin treballar. Però les majors mancances copegen la indústria i els oficis més tradicionals. “Les fusteries tanquen perquè molts fills no volen continuar amb el negoci i tampoc no es troba personal qualificat a les empreses de calçat”, avisa García, que crida l’atenció sobre aquest fet, ja que el calçat era un dels sectors tradicionals que donaven feina i sustentaven l’economia menorquina abans del monocultiu turístic. “No es perd per manca d’oferta formativa, perquè hi és, es perd per interès”, remarca.

Cargando
No hay anuncios

Un lloc de feina millor

Basta donar una ullada als 45 llocs de feina que actualment s’ofereixen a Menorca a través dels anuncis del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) per adonar-se’n. Acaba de començar la temporada i n’hi ha vuit que cerquen un cuiner o cambrer, set que demanen fusters, pintors o fontaners, i cinc que cerquen manobres i personal per a la construcció. Però gairebé un terç de les empreses no demanen que els candidats acreditin cap nivell d’estudis o formació.

Cargando
No hay anuncios

De fet, dels prop de 2.000 aturats que té inscrits Menorca en començar oficialment la temporada, gairebé 1.500 provenen del sector turístic; 200, de la construcció i 100, de la indústria. Per què, idò, no s’apunten a les ofertes de feina i comencen a treballar? La xifra de demandants, uns 8.800, multiplica per quatre la d’aturats, el que vol dir que almenys 7.000 persones que ja treballen cerquen un lloc de feina millor.

L’informe Infoempleo Adecco diu que un 37% de les ofertes de feina que es publiquen a Espanya sí que exigeix un títol de Formació Professional. Conscients de la demanda, els sectors públic i privat no aturen de voler fer créixer l’oferta. Així, per exemple, l’Escola de Turisme Felipe Moreno impartirà a Menorca a partir del proper curs el cicle formatiu de grau mitjà d’auxiliar d’infermeria, ja que ha constatat que els estudis sanitaris són ara els que registren més demanda. De fet, l’institut Cap de Llevant de Maó va haver de deixar l’any passat 50 alumnes fora del curs de tècnic de cures auxiliars d’infermeria per manca de places.

Cargando
No hay anuncios

La polèmica del futur centre d’FP

En aquest context, Maó i es Castell es disputen el futur Centre Integrat de Formació Professional de Llevant que el Govern ha promogut des que fa cinc anys es compraren els antics quarters militars del Castell. 23 caps d’estudi i de departament de sis instituts de l’illa insisteixen a la Conselleria perquè construeixi el futur centre a la zona de Bintalfa, a Maó, per així concentrar en un sol edifici l’oferta d’FP que ara s’imparteix en quatre centres diferents. Però l’anterior Govern i l’actual mantenen la ubicació inicial del Castell, que lluita per garantir-se aquesta infraestructura i els més de 800 alumnes que s’hi matricularan per combatre, així, la dinàmica de continuar convertint-se en el poble dormitori de Maó.

Cargando
No hay anuncios

A l’altra punta de l’illa, a Ciutadella, el Govern anuncia la imminent licitació de les obres per transformar l’antiga terminal portuària en un Centre Integral de Formació Professional en Hostaleria, la promesa Escola d’Hostaleria de Menorca que es promou des de fa vuit anys i que encara no ha vist moure ni la primera pedra. El Govern anuncia, però, que s’hi oferiran graus superiors, com el de direcció hotelera, perquè els alumnes no hagin de sortir de l’illa per formar-se. Mentrestant, tota l’oferta pública de serveis es concentra a l’institut Maria Àngels Cardona de Ciutadella.

Mabrian: “Arrancar l’empresa a l’illa fou tot un avantatge”

Mabrian ha demostrat que Menorca també pot acollir empreses turístiques amb projecció internacional que atreguin personal qualificat. La consultora especialitzada en intel·ligència de mercat per a destinacions turístiques la crearen el 2013 dos programadors de l’illa, Santi Camps i Francesc García, i avui, 11 anys després, té clients a 40 països, la majoria dels quals són institucions públiques. Des de Turespaña a Visit Qatar, la regió de París o el Ministeri de Turisme de Costa Rica. A més de la seu central a Maó, Mabrian ha obert oficina a Barcelona, i té 32 treballadors, alguns dels quals els ha pres a grans multinacionals amb el ganxo de poder viure a Menorca.

“Arrancar l’empresa a Menorca va ser tot un avantatge, ja que ens va permetre identificar menorquins amb talent que feien feina fora per oferir-los que s’unissin al projecte”, remarca el director de Màrqueting, Carles Cendra. “Com que no podíem competir en sou amb la multinacional de torn, ells renunciaren a part de la retribució a canvi de poder tornar a viure a l’illa”, conta. Però també aconseguiren que gent inicialment no vinculada a Menorca “vingués de fora i hi arrelàs”, fins al punt que els treballadors que ara tenen en plantilla són de fins a vuit nacionalitats diferents.

“La majoria, aproximadament el 40%, són professionals de perfil tècnic, com ara programadors, i la resta –diu Cendra– som gent que ens dedicam a la part de negoci i assessorament al client. Venem informació basada en l’analítica de dades, però necessitam professionals amb coneixement turístic que siguin capaços d’interpretar-les amb rapidesa, i aquest és el perfil que més manca ara al mercat”. Es tracta d’un perfil “tan específic que no hi ha una línia formativa concreta, perquè requereix una experiència prèvia en el sector. Menorca viu del turisme, però no té aquests perfils. El personal turístic a les Balears, i gairebé a tota la Mediterrània, és més un treballador de serveis que no un directiu. A les Illes tothom ha viscut des de sempre del turisme perquè funcionava molt bé. Ha estat tot molt orgànic, fins que ha començat a no anar tan bé i interessa veure’n les causes per prendre, en conseqüència, les decisions més correctes”. I aquesta és, precisament, la missió de Mabrian.

A punt de volar a Dubai per continuar estenent els tentacles de l’empresa, Carles Cendra destaca, però, “l’estàndard altíssim de qualitat de servei que hi ha en el sector turístic a les Balears. Ja sigui per formació o per cultura de servei, pels anys que hem fet feina pel turisme les Illes, no hi ha color respecte d’altres destinacions del nord d’Àfrica o països de la Mediterrània oriental, com Turquia. I açò ajuda que la destinació es valori tan bé i que el visitant hi vulgui tornar”.