Menorca
Societat 16/08/2024

Menorca demana que es declari es Mercadal i Alaior zona catastròfica

El Consell habilita una primera ajuda mentre espera el reconeixement del Consell de Ministres i mentre els veïns es mobilitzen per ajudar els afectats: “Ha estat un desastre. Semblava un tsunami”

David Marquès
2 min
Els carrers d'Es Mercadal, completament inundats

Menorca ha començat a fer inventari per tal de tramitar la declaració de zona catastròfica per al Mercadal i Alaior, les zones més afectades pel pas de la DANA. La petjada de la imponent tempesta encara és ben visible, 24 hores després, als carrers del Mercadal, on desenes de veïns buiden ca seva de tot tipus d’estris i fan avaluació de danys d’un fenomen que cap resident mai no havia vist manifestar-se amb tanta virulència.

“Fa més de 50 anys que visc aquí, però mai havia patit res tan espantós”, comenta Paco Pons, mentre els seus fills, amics i veïns l’ajuden a treure tots els mobles al carrer i a llevar el fang que encara s’acumula dins la casa. “Quan veus un cas així per la televisió, no ets conscient de la gravetat que té quan el damnificat ets tu”, diu Pons. Malgrat viure des de fa mig segle al costat del torrent, no té la casa assegurada i “necessit ajuda per a tot”.

Pocs metres més enllà, Esteve i la seva esposa, amb 24 anys de residència al Mercadal, reben l’ajut dels voluntaris de Creu Roja. El seu pati va ser arrasat pel torrent, que tomà els murs i entrà amb tanta força que es van haver de refugiar al primer pis. “Semblava un tsunami, és un desastre”, diu. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha visitat avui dematí la zona afectada i ha compromès com a “molt probable” l’ajuda del govern espanyol. Primer de tot, ha remarcat la ministra, les administracions afectades han de fer una avaluació de danys i elevar-la a la Direcció insular de l’Estat perquè pugui ser presa en consideració pel Consell de Ministres.

Teresa Ribera ha destacat que l’afectació “és important i està concentrada” i ha lloat tant la implicació de les administracions com la “prudència dels veïns, que han fet cas a les indicacions de Protecció Civil i han evitat que haguem de lamentar desgràcies personals”.

El president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha dit que ara la prioritat “és fer un inventari de béns” per poder aconseguir la declaració de zona catastròfica i ha avançat que la seva institució traurà una línia d’ajuts amb fons propis per començar a col·laborar econòmicament amb els ajuntaments en la reconstrucció dels torrents, les carreteres i els béns públics afectats. Dues brigades dels Bombers, amb autobombes, treballen a Alaior i es Mercadal per evacuar tota l’aigua que encara hi ha per treure i així “restablir-hi la normalitat”.

La carretera de Torre-solí i el camí de Tramuntana continuen tancats. També han quedat molt perjudicats el camp de futbol, les pistes de tennis i el sostre de l’escoleta infantil.

stats