Societat03/05/2020

La Moncloa decideix que Menorca i Eivissa hauran d'esperar per a la fase 1 del desconfinament

D'altra banda, Armengol reclama una reunió bilateral amb Sánchez i afirma que els 16.000 milions d'euros a fons perdut per a les comunitats autònomes no són suficients per pal·liar la caiguda econòmica de les Illes

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaMenorca i Eivissa hauran d'esperar per a la fase 1 del desconfinament. Així ho ha decidit el govern espanyol, que fa cas omís de les peticions del Govern balear perquè aquestes illes, juntament amb Formentera, entrin en aquesta fase. Així, excepte la menor de les Pitiüses, la resta de les Balears entraran demà dilluns en la fase zero, segons ha explicat la presidenta Armengol després de reunir-se per videoconferència amb el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics. Armengol també ha informat de la petició d'una reunió bilateral entre el govern d'Espanya i el de les Illes per abordar quines mesures s'han de prendre davant de la previsible caiguda en picat de l'economia balear. La presidenta ha assenyalat que els 16.000 milions d'euros a fons perdut per a les comunitats autònomes no són suficients per a "la reconstrucció de la nostra comunitat".

La presidenta ha assegurat que no descarta que Menorca i Eivissa puguin sortir abans de l'11 de maig de la fase zero, ja que el govern central està estudiant la informació que, segons afirma, li varen enviar dijous passat. La documentació contenia el detall dels motius sanitaris i epidemiològics, recollits pel grup d'experts de les Illes, pels quals Menorca i Eivissa estan preparades per entrar en la fase 1. La presidenta ha recordat que fa nou dies que no hi ha cap mort a Menorca a causa del covid-19 i sis a Eivissa. D'altra banda, Armengol assegura que ha insistit des del principi al president del govern espanyol perquè l'Executiu balear pogués gestionar un desconfinament asimètric. "Feis un marc competencial i deixar-nos executar", ha assegurat que li ha dit en diferents ocasions al president Sánchez, tot remarcant que les decisions polítiques es prenen millor des de la proximitat.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb el futur econòmic de les Balears després de la crisi sanitària, Armengol ha recordat que si Espanya espera una caiguda del PIB del 10%, els estudis del govern balear en preveuen una del 30%. "Un cop enorme a l'economia de les nostres Illes", ha afirmat. Posteriorment ha subratllat que els recursos de la Unió Europea "són fonamentals" per reactivar l'economia de les Illes. La presidenta ha assenyalat que ha "tornat a demanar un tracte diferencial per a l'Arxipèlag", pel tipus d'economia que té, dependent del turisme. Una petició que ha fet també a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que demà dilluns es reunirà amb els consellers d'Hisenda autonòmics. Armengol ha assenyalat que el govern central ha de tenir en compte la situació i les repercusions de les Illes. "Hem sacrificat molt la nostra economia, el nostre sacrifici és més alt", ha dit.

Armengol, malgrat que ha valorat de manera positiva l'anunci de Sánchez de repartir 16.000 milions d'euros entre les comunitats autònomes a fons perdut, creu que des del seu punt de vista "el repartiment s'ha de sotmetre a criteris no només de la despesa sanitària, sinó també del cop econòmic i social". D'altra banda, ha valorat positivament, encara que s'ha de confirmar, que els "ajuntaments i consells puguin dedicar els seus romanents a les competències que li són pròpies.

Cargando
No hay anuncios

Quant a la recuperació de l'economia, Armengol reclama al govern espanyol que acceleri l'arribada d'acords dins l'àmbit europeu, ja que, afirma, el que puguin decidir Alemanya, el Regne Unit i altres països emissors de turistes afecta directament les Balears. Així, la presidenta ha insistit que si es fan proves a l'arribada, a l'origen o es creen corredors sanitaris, són decisions que repercuteixen directament en l'arxipèlag balear. "Nosaltres necessitam obrir -ports i aeroports- tan aviat com sigui possible, però quan sigui totalment segur", ha dit.

Controls de temperatura entre Formentera i Eivissa

La presidenta del Govern ha avançat que professionals sanitaris controlaran la temperatura entre Eivissa i Formentera. Es realitzarà aquest control als passatgers, transportistes i tripulació dels vaixells que facin el trajecte entre el port d'Eivissa i el port de la Savina de Formentera. Les persones que tinguin febre no podran embarcar. El procediment també estableix que han d'emplenar un qüestionari de salut, en el qual indicaran si presenten símptomes compatibles amb el covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Armengol ha comentat que es realitzarà un estudi de seroprevalença a Eivissa i Formentera amb test d'anticossos.