Menorca és l'illa on més impacte econòmic té l'Imserso

La temporada de turisme sènior a Eivissa és residual, mentre que menorquins i mallorquins detecten que ha augmentat el poder adquisitiu dels usuaris del programa

Turistes de l’Imserso a Menorca
Ivan Martín
25/03/2023
3 min

MaóLes Balears són un dels principals reclams com a destinació dels turistes de l’Imserso, que aprofiten els preus reduïts per visitar l’Arxipèlag. De fet, aquesta temporada 2022-2023 s’han assignat un total de 120.000 places, de les quals 75.000 corresponen a Mallorca, 25.000 a Eivissa i 20.000 a Menorca. El nombre de places no implica que totes es tradueixin en persones que visiten les Illes, però fins que no acaba l’exercici no es disposa de dades concretes. Així i tot, Menorca és l’illa on l’impacte econòmic d’aquesta tipologia turística s’està traduint en més establiments oberts i un augment de facturació en determinats negocis. A diferència d’Eivissa i Mallorca, per diferents motius, els menorquins són els beneficiaris en majúscules del turisme sènior.

Un dels factors que expliquen que la incidència sigui major són les reduïdes dimensions de Menorca, ja que la presència d’aquests turistes en els centres urbans i adquirint productes típics té més impacte visual i econòmic, en comparació amb la dispersió que es produeix a Mallorca. En canvi, a Eivissa, el sector comercial alerta que aquesta temporada no n’hi està arribant un nombre òptim perquè aquest impacte es reflecteixi en els balanços dels negocis, segons explica el president de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF), Alfonso Rojo: “El turisme de l’Imserso ha estat molt residual i no tenim la percepció que aquest visitant hagi canviat els seus hàbits o el nivell adquisitiu”.

El president de l’Associació d’agències de viatges de les Balears (Aviba), Xisco Mulet, assegura que, en línies generals, l’impacte de l’Imserso és important a les Illes. En primer lloc, perquè permet l’obertura a un bon ritme d’un total de 19 hotels, repartits de la manera següent: 6 a Eivissa, 4 a Menorca i 9 a Mallorca. “És una bona notícia, perquè cobreix la temporada mitjana i baixa, d’octubre a maig”, precisa.

Gràcies als hotels oberts que acullen els milers de turistes sènior, s’aconsegueix mantenir llocs de feina relacionats amb la cadena de valor turística, com “autocars i guies que fan excursions, a més del personal de botigues i restaurants en urbanitzacions o zones molt concretes”.

Evolució del perfil

Un altre aspecte a tenir en compte és l’evolució del perfil de turista de l’Imserso, que s’ha notat significativament a Menorca. En aquest sentit, en la darrera dècada s’ha incrementat la despesa mitjana, un fet que constata el president de l’Associació d’Hostaleria de la CAEB Menorca, José Bosch: “Abans venia gent que pràcticament no havia vist la mar i avui dia són professionals dels viatges. Molts van en grup, lloguen un vehicle i mengen en bons restaurants, però també compren avarques, formatges o qualsevol altre producte”. Així mateix, Bosch comenta que el preu del viatge és tan reduït que cada vegada hi ha més persones que no fan ús de la pensió completa de l’hotel. D’altra banda, afirma que són els “millors prescriptors de les Balears”, circumstància que ha pogut comprovar a l’Oficina de Turisme de Ciutadella. “Em diuen que a l’estiu, quan hi entra la gent i els ofereixen fullets, els rebutgen perquè arriben amb indicacions dels seus pares, que prèviament han gaudit d’una estada de l’Imserso”, conta.

La compra de sobrassades, ensaïmades i formatges és un clàssic a Menorca, tot i que també compren tota mena de productes, com defensa el president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso. Explica que “els de l’Imserso visiten l’illa quan l’economia menorquina més ho necessita i molts establiments obren gràcies a ells, a més de contribuir a allargar contractes als empleats dels diferents sectors implicats, amb la qual cosa s’estén l’activitat de la temporada algunes setmanes o mesos”.

De la mateixa opinió és Xisco Mulet, que confirma l’augment dels doblers que queden a les Balears. “Les pensions cada vegada són més elevades i els nous usuaris del programa estan més acostumats a viatjar i això es nota”, diu. També assegura que el turista sènior actual és el que més gasta a la destinació d’ençà de l’inici del programa l’any 1985. El màxim responsable d’Aviba corrobora que l’impacte a Menorca és superior al de Mallorca: “Menorca rep relativament poc turisme a l’hivern i els usuaris de l’Imserso es deixen veure més. Moltes vegades és també l’hotel qui ha de fer la passa per a la subvenció del Ministeri d’Afers Socials. Els 23 euros per persona i dia no cobreixen les expectatives dels hotelers, però es millorarà en el programa de 2023-2024”.

El govern espanyol ha destinat un total de 300 milions d’euros al programa corresponent a enguany, que supera les 800.000 places. Des d’Aviba confirmen que amb vista al 2023-2024 les places que es comercialitzaran creixeran un 14%, és a dir, unes 70.000 places més, i se superaran les 900.000.

stats