Societat02/03/2020

Menorca tanca el 2019 amb un 21% més de parelles reproductores de milà reial

L’any 2018 se'n varen detectar 43 parelles, mentre que el 2019 es tancà amb 52

Ivan Martin
i Ivan Martin

MaóLes parelles reproductores de l’espècie milà reial varen augmentar l’any 2019 a Menorca un 21%, fins a arribar a un total de 52 parelles. El Consell Insular ha destacat que, malgrat continuar molt lluny de les 135 parelles reproductores registrades els anys 70, l’illa continua augmentant progressivament els exemplars d'aquesta emblemàtica au relacionada amb el territori menorquí.

Mentre que l’any 2018 se'n varen detectar 43 parelles, un 23% més que el 2017, l’increment registrat el 2019 se situa en un 21%. El pitjor moment que va viure l’espècie fou el 1998, quan la població de milà reial estava a prop de l’extinció, amb tan sols cinc parelles reproductores. A partir d’aquest moment, la població d'aquest ocell va començar a incrementar-se gràcies a la tasca de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear, l’Institut Menorquí d’Estudis i el Consell de Menorca, i ha assolit una mitjana de creixement els últims anys d’un 20%.

Cargando
No hay anuncios

Les dades obtingudes aquest any mostren que la població continua creixent, i els paràmetres reproductors, el nombre d’ous o els polls volats són positius. Durant el 2019 han volat exitosament del niu un mínim de 79 exemplars joves de milà. Les principals amenaces per a aquesta au són l’electrocució en torres de línies elèctriques i els esquers enverinats. El seguiment del milà reial mitjançant la instal·lació d’un GPS han permès millorar el seguiment i la posició de cada au en temps real.

Des de la màxima institució insular es recorda que s’han necessitat 30 anys per aconseguir revertir-ne el declivi cap a una tendència positiva. De tota manera, si la tendència continua com fins ara, encara faltaran uns 7-10 anys per recuperar l’espècie i l’abundància d'exemplars dels anys 70. Segons els càlculs del Consell, es necessitaran prop de 40 anys i recursos econòmics per recuperar aquesta espècie tan lligada a Menorca.