Societat17/02/2022

Menorca presenta quatre projectes d'artesania per al Food Gift Challenge

L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 7 d'abril a l'illa

Iván Martín
i Iván Martín

MAÓMenorca ja té representants per al concurs World Food Gift Challenge, que es farà a l'illa dia 7 d'abril com a part de les activitats del mandat de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. El concurs consta de dues categories: obsequis artesanals relacionats amb el menjar i obsequis agroalimentaris. En la categoria d'obsequis artesanals, s'han seleccionat dues propostes.

Per una banda, el davantal i pedaç de cuina de l'artesana tintorera Turid L. Tarabay (Bona Soca). Es tracta d'una peça que transmet autenticitat, d'elaboració sostenible, que reutilitza materials i fa ús de matèries primeres locals. La comissió avaluadora ha valorat especialment el laboriós procés productiu i la capacitat d'extreure el màxim profit d'elements naturals com la magrana, el tem, el romaní o el llorer i com, una vegada extrets els pigments, les restes serveixen de compost. El procés artesanal, les característiques pròpies dels tints naturals i la disponibilitat de plantes segons l'estació el converteixen en un producte funcional i únic.

Cargando
No hay anuncios

La segona proposta és l'estoig de ganivets de l'artesana bossera Lorena Martí (Illenk). S'ha valorat especialment l'ofici que hi ha al darrere, amb uns acabats i una presentació de qualitat. L'illa, històricament, manté una estreta relació amb la pell sobretot per la indústria del calçat, i amb aquest estoig s'obren altres camins i possibilitats amb una conceptualització més internacional, segons els membres de la comissió qualificadora.

En la categoria d'obsequis agroalimentaris també s'han escollit dos projectes. El Saffron Island Gin, del productor Omar Zola (iSafrà) és la unió de dos productes excepcionals com el safrà i la ginebra menorquina. Tant el procés de producció i recollida del safrà com el d'obtenció de la ginebra són totalment artesanals. En conjunt es tracta d'un producte que atreu pel seu color i per una presentació amb una aconseguida revisió del canet característic de la ginebra local, que el converteix en un producte diferencial i identitari. Per últim, els cinc sabors de Menorca, del productor Miquel Àngel Anglada (Mel i Untis). Es tracta d'un lot de cinc pots de productes molt representatius de l'illa presentats en una caixeta de fusta reciclada.