La Menorca Talaiòtica celebra el primer any amb el deure de regular les visites
El catedràtic Manuel Calvo proposa en l’acte commemoratiu ajuntar esforços per no decebre les expectatives i no preocupar-se per les visites als jaciments, que no han augmentat des de la declaració
CiutadellaEl conjunt talaiòtic dels 279 béns monumentals de Menorca declarat Patrimoni de la Humanitat compleix el primer aniversari. Dia 18 de setembre de 2023 la Unesco va reconèixer a Riad la valuosa i singular riquesa arqueològica de la Menorca Talaiòtica i avui, un any i dos dies després, el Consell ho ha commemorat amb un vistós acte al poblat de Trepucó que ha permès repassar els avanços i els deures pendents dels primers dotze mesos de gestió.
El conseller Joan Pons Torres s’ha centrat molt a dotar l’Agència Menorca Talaiòtica de recursos i a prioritzar l’avantprojecte del futur centre d’interpretació que es vol obrir el 2026 al soterrani de la seu del Consell Insular a Ciutadella. Però els agents implicats troben a faltar que encara no s’hagin concretat els contractes de custòdia amb els propietaris dels terrenys on es troben els jaciments de la Menorca Talaiòtica, ja que més del 90% són en mans privades.
Manuel Calvo, catedràtic de Prehistòria de la UIB, així ho ha destacat també durant la intervenció que ha fet en el decurs de l’acte. Calvo creu que s’hauria d’haver avançat més a treballar amb els propietaris, “que són essencials perquè han estat els garants durant dècades del bon estat de preservació del patrimoni de tots”.
De fet, l’investigador responsable del Grup de Recerca ArqueoUIB ha aconsellat que “s’aprofitin els dos primers anys de la declaració per crear una estructura, unes bases ben sòlides que marquin el camí a seguir d’un projecte que, no ho oblidem, serà de llarg recorregut”.
Gestionar el dia a dia d’una manera proactiva serà un dels reptes dels gestors de la Menorca Talaiòtica, ha dit Calvo, qui també ha recomanat unificar de bell nou les expectatives que el reconeixement internacional ha aixecat en molts col·lectius i tenir una mirada internacional. “La declaració és una porta oberta al món i una oportunitat única per posicionar Menorca en la gestió del patrimoni arqueològic, una feina que serà importantíssima per a la futura imatge de l’illa”, ha destacat.
El primer any de la declaració tampoc no ha tingut l’efecte multiplicador que s’esperava en el nombre de turistes que visiten els jaciments. En el primer semestre de l’any 38.546 turistes han vist la Naveta dels Tudons i la torre d’en Galmés, els dos monuments més coneguts i preuats, una xifra superior als poc més de 29.000 visitants que es comptabilitzaren el juny de l’any passat, abans de la distinció de la Unesco. Però les xifres de visitants de tot 2023, 62.981, quedaren per sota de les de 2022 (69.142) i, fins i tot, de l’any abans de la pandèmia (73.532).
Margarita Orfila, impulsora fa 15 anys de la candidatura i avui membre d’una de les comissions assessores de la Menorca Talaiòtica, valora l’esforç econòmic que s’ha fet des del Consell i la Fundació Turisme per difondre els valors arqueològics excepcionals de l’illa a les principals fires turístiques i mercats emissors, però troba a faltar més presència a les xarxes socials i més marxandatge al carrer.
Ara bé, Manuel Calvo creu que “Menorca tampoc no s’ha de preocupar gaire d’aquesta qüestió. S’ha de preocupar, això sí, de fer les coses bé i muntar una estructura ben forta. Els visitants millor guanyar-los en qualitat que no en quantitat”.
La projecció d’un videomapatge i un tast de cervesa talaiòtica han servit per tancar l’acte, el primer dels organitzats pel Consell de Menorca amb motiu del primer any de la declaració. La setmana vinent el pianista Marco Mezquida oferirà un doble concert als teatres del Born de Ciutadella i Principal de Maó i la primera setmana d’octubre es faran activitats en família als poblats de Trepucó i Son Catlar.