Societat16/10/2021

La Menorca Talaiòtica passa l’examen d’Icomos

La candidatura menorquina entra a la fase final del procés per a la declaració de Patrimoni Mundial

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóLa candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco avança decididament a la històrica fita, però amb prudència. Aquest és el missatge que transmet el Departament de Cultura del Consell de Menorca, que, conscient de la positiva trajectòria de l’expedient menorquí, manté el punt de tranquil·litat necessari, d’altra banda, per no crear falses esperances. En qualsevol cas, el gruix de la feina està fet, les modificacions suggerides l’any 2017, quan no va prosperar, també, i, en línies generals, tot apunta que el pròxim mes de juliol, en el marc del 45è Comitè de Patrimoni Mundial que es durà a terme a Kazan (Rússia), la Menorca Talaiòtica serà probablement una realitat.

La feina de tot l’equip que treballa al voltant de la candidatura ha viscut uns darrers dies molt intensos amb la visita d’un representant del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (Icomos), que ha avaluat presencialment l’estat del projecte menorquí. La visita s’ha fet en la confidencialitat més estricta, per tal que, després d’haver llegit i estudiat l’expedient durant els darrers mesos, el representant de l’organisme assessor de la Unesco pogués conèixer de primera mà i sense interferències la proposta que presenta Menorca. A més, un membre d’Icomos Espanya va completar l’expedició avaluadora.

Cargando
No hay anuncios

El conseller insular de Cultura, Miquel Maria, fa una valoració positiva de la visita: “Sempre des de la humilitat i molta prudència”. I ha afegeix: “Una candidatura a Patrimoni Mundial no és una broma, i menys a un país com Espanya, que ja té molt de territori amb aquest reconeixement”. Per aquest motiu, no és el mateix la candidatura d’un país que hagi passat dificultats com una guerra que estats com l’espanyol –“no et demanen un expedient bo, ha de ser perfecte”–, assenyala Maria.

El conseller creu que la candidatura compleix les recomanacions que va fer Icomos l’any 2017, millora aspectes que estaven en dubte, però “toca rematar la feina”. Cal dir que aquesta és l’única visita oficial a Menorca que farà l’equip d’Icomos que treballa en el procés de designació.

Cargando
No hay anuncios

La visita va consistir en una recepció per part de tots els responsables de les administracions públiques de Menorca, des del Consell fins als vuit ajuntaments, a més de representants del Ministeri de Cultura i del Govern Balear. També s’han duit a terme cinc jornades, amb visites als principals components de la candidatura, dirigides per arqueòlegs i altres experts que han treballat els diferents aspectes de l’expedient, com la inclusió del paisatge associat als jaciments prehistòrics, la dimensió arqueoastronòmica incorporada al nou expedient, o el pla de gestió. A més, es va fer una projecció privada del documental La Menorca Talaiòtica a la comissió assessora de la candidatura. Aquest treball es projectarà les pròximes setmanes a tots els municipis de l’illa, acompanyat d’una exposició del que significa la candidatura per a Menorca, i que inclourà un tast de la nova cervesa Talaiòtica, que, per cert, s’ha convertit en un autèntic èxit de vendes.

Cargando
No hay anuncios

La visita s’ha tancat sense una valoració del representant d’Icomos, però, en canvi, s’ha interessat per tota mena de detalls que envolten el procés que l’illa ha sabut traslladar a la societat. Ha demanat documentació per certificar la informació que ha rebut per part de l’equip de l’expedient menorquí. El seu informe passarà a Icomos, i el mes de novembre hi haurà una reunió amb tot l’equip d’experts, un moment idoni per saber-ne els resultats. Posteriorment, a principi del 2022, es rebrà el primer informe intermedi d’Icomos, i el mes de maig veurà la llum l’informe definitiu. La inscripció de Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco es decidirà al Comitè del Patrimoni Mundial, que es farà el juliol a Kazan, Rússia.

Miquel Maria vincula l’informe del mes de maig amb el resultat final del procés: “En funció del que digui, sabrem si anam ben orientats”, i insisteix en la prudència que envolta la declaració: “La feina grossa d’elaboració de la candidatura està feta des del mes de desembre de l’any passat, i ara estam defensant les fortaleses i els dubtes que hi pugui haver”.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2022 pot representar per a Menorca un punt i a part quant a reconeixement internacional, perquè, a banda de la probable declaració de Patrimoni Mundial, l’illa serà la seu de la Regió Gastronòmica Europea, un doble objectiu que per al conseller de Cultura és esperançador: “En el marc la desgràcia de la pandèmia són fites molt positives, ja que la recuperació econòmica coincidirà amb dos esdeveniments socials rellevants que posicionen Menorca en l’àmbit internacional”.

La Menorca Talaiòtica entra a les aules

Amb l’inici del curs escolar, el Consell de Menorca reprèn el projecte didàctic “El meu talaiot” per tal de donar a conèixer la Menorca Talaiòtica als alumnes de 1r d’ESO. Aquesta línia de projectes educatius complementa l’oferta didàctica de la candidatura a patrimoni mundial de la Unesco.

Cargando
No hay anuncios

El programa està estructurat en tres sessions on es compaginen les unitats didàctiques de l’activitat, una aplicació en 3D que permet als alumnes construir el seu propi talaiot, i una visita a un talaiot de Menorca. En un futur, s’abordaran en profunditat altres monuments destacats, com són les navetes d’enterrament, els recintes de taula o els espais domèstics.

L’aplicació 3D “El meu talaiot” és una eina educativa que permet als alumnes construir el seu propi talaiot a través d’un videojoc. La intenció és oferir una eina innovadora i divertida perquè els alumnes puguin aprendre sobre els diferents tipus de talaiots de l’illa, el seu funcionament i la seva estructura. La narrativa de l’aplicació se situa dins un museu que vol muntar una exposició sobre la Menorca Talaiòtica i vol incloure una representació d’un talaiot en una de les seves sales. Per seleccionar l’artista que construirà l’obra, es durà a terme un concurs als diferents centres de Menorca, on es farà una prova a tots els artistes seleccionats. El que aconsegueixi treure la nota més alta serà l’encarregat de la construcció del talaiot.