Meteorologia

Menorca valora en 32 milions els danys de la DANA a infraestructures i espais públics

350 veïns d’Alaior i Es Mercadal han presentat també la seva reclamació de desperfectes als ajuntaments, a l’espera que l’Estat en declari la zona catastròfica

L’endemà del pas de la DANA, les pertinences dels veïns del Mercadal s’acaramullaven plenes de fang al carrer.
David Marquès
06/09/2024
3 min

MaóLes administracions de Menorca valoren en 32 milions d’euros els desperfectes provocats per la DANA del passat 15 d’agost a ponts, torrents, carreteres, espais públics i serveis municipals. A més, 350 particulars d’Alaior i Es Mercadal, les dues poblacions més afectades, han presentat la seva pròpia reclamació de danys a ambdós ajuntaments.

A l’espera de la declaració de zona catastròfica per part de l’Estat, veïns i administracions continuen fent passes per recuperar-se del daltabaix que els ocasionà el fort temporal caigut fa tres setmanes al centre de l’illa. És hora de reparar amb urgència i de quantificar per tal que assegurances i institucions de rang superior puguin abocar tots els doblers que fan falta per tornar a la normalitat. Es Mercadal, on caigueren 204 litres de pluja en poc temps, és la zona zero. Allà l’Ajuntament ha declarat 26 milions en danys públics i prop de 800.000 euros en afectacions particulars, si bé el batle Joan Palliser assumeix que “alguns càlculs podran tirar a la baixa, però molts altres pujaran”.

Un d’aquests afecta les reclamacions del veïnat. Avui mateix s’ha tancat el termini donat pel Consistori als seus ciutadans, que han fet arribar 236 sol·licituds d’ajuda. 150 corresponen a domicilis particulars, 78 a finques en sòl rústic i 8 a comerços del poble. El més destacat és la farmàcia que, avança el batle, haurà de fer front a pèrdues superiors als 100.000 euros, ja que va haver de tancar cinc dies després de la tempesta.

També els desperfectes seran més elevats al camp, on l’Ajuntament havia estimat a final de mes un mínim de 323.330 euros en danys, que ara es veuran incrementats per la necessitat de reparar enderrossalls i aixecar paret seca.

No obstant això, el gruix més gran dels danys és públic, principalment en infraestructures, camins i el tram no urbà del torrent, que requeriran una inversió inicial de 19.317.028 euros. Hi destaca el Camí de Tramuntana, que encara s’està reparant i no s’ha pogut reobrir al trànsit en els 22 dies transcorreguts des de llavors. Els edificis i el tram urbà del torrent requeriran d'1.374.827 euros i l’afectació als serveis municipals s’estima en 4.092.506 euros. En total, un mínim de 27 milions d’euros.

També avui l’Ajuntament d’Alaior ha posat xifres al desastre. Diu que s’han vist danyades les infraestructures i els espais públics en 3,3 milions d’euros. La quantitat més gran, 711.000 euros, correspon a la posada a punt de les urbanitzacions i les platges afectades per la DANA, especialment la de Cala en Porter, que tardà dues setmanes a tornar a obrir-se al bany i on encara s'hi actua. També s’hauran de destinar 700.000 euros a arreglar camins rurals, 670.000 a arranjar desperfectes en edificis públics i 600.000 en posar a punt les carreteres de titularitat municipal, com la de Torresolí, que va estar tancada quasi cinc dies.

Així mateix, els particulars han fet arribar 114 instàncies a l’Ajuntament d’Alaior en les quals notifiquen haver sofert diversos danys, si bé molts d’ells no els han valorat. Entre aquests s’hi troben negocis de les zones turístiques de Son Bou i Cala en Porter, que s’han vist copejats en un moment tan delicat de la temporada. L’Ajuntament anuncia que té en marxa molts treballs de reparació i recuperació amb l’objectiu de tornar el més prest possible a la normalitat. Els majors esforços es centren actualment en l’entorn de la platja de Cala en Porter i la residència geriàtrica, on l’aparició de goteres obligà a reallotjar els 31 interns.

Precisament, el Govern balear ha anunciat avui que signarà un conveni amb el Consell de Menorca per finançar conjuntament les reparacions de danys que els corresponguin. El Consell ja ha avançat que transferirà dos milions d’euros als ajuntaments d’Alaior i Es Mercadal per tal de pal·liar els desperfectes provocats per la DANA i ajudar-los a costejar les actuacions més urgents. Aquesta quantitat, ha dit el president Adolfo Vilafranca, és un avançament de les futures línies d’ajudes que es trauran per compensar els damnificats.

El Consell també n’ha patit les conseqüències directes del temporal, ja que vuit de la dotzena de carreteres més afectades són de la seva titularitat. El departament de Mobilitat ha valorat en 1.871.669 euros el cost de les obres que s’hauran d’executar amb l’objectiu d’arranjar aquestes vies, inclosos alguns trams de la carretera general.

Totes dues administracions, insular i autonòmica, ja han demanat la pertinent declaració de zona catastròfica al Govern central. La ministra Teresa Ribera, que l'endemà del temporal visità les zones afectades, ja avançà com a “molt probable” l’empara de l’Estat als municipis perjudicats.

stats