Els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca poden triar la segona dosi a partir d'avui

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha dit que aquest migdia ja estarà disponible el formulari a la pàgina web de l'IB-Salut

El centre de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales de Palma.
28/05/2021
3 min

PalmaEls illencs menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca –devers 38.000 persones– podran triar, a partir d'aquest divendres, quina segona dosi de la vacuna contra el covid-19 volen a partir d'aquest divendres. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha informat en roda de premsa que avui al migdia penjaran el formulari a la pàgina web de l'IB-Salut (ibsalut.es/2-dosi-az). El document conté informació sobre les vacunes i "s'ha d'especificar si es rebutja la de Pfizer". En funció d'aquestes respostes la Conselleria citarà les persones a través del telèfon Infocovid, i prioritzarà les que fa més temps que varen rebre el primer vaccí.

Salut ha informat que la campanya per administrar les segones dosis a aquests illencs començarà el pròxim 2 de juny. Els residents a Mallorca menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca hauran d'anar a vacunar-se a Son Espases (planta -2, mòdul N), els de Menorca al recinte firal (Maó) i Centre Canal Salat (Ciutadella), els d'Eivissa al recinte firal d’Eivissa, mentre que els de Formentera es vacunaran a l'hospital de l'illa.

Cal recordar que el Ministeri de Sanitat va advertir ahir a les comunitats autònomes que no poden recomanar expressament el preparat d'Oxford. "Només en cas de refusar aquesta vacuna es planteja de forma excepcional vacunar-se amb AstraZeneca, prèvia signatura del corresponent consentiment informat", va detallar en un comunicat després de la reunió de la Comissió de Salut Pública. A més, va recalcar que la campanya de vacunació es podria veure afectada pel "greu problema de comunicació" que generen algunes comunitats en aquest sentit. Un toc d'atenció adreçat especialment a Andalusia, Galícia i Madrid, que recomanen expressament el preparat anglosuec a aquest col·lectiu i demanen el consentiment informat tant als que volen rebre Pfizer com als que prefereixen AstraZeneca.

En aquest sentit, Gómez ha opinat que "des del moment que es deixa porta oberta que les persones puguin rebutjar Pfizer, és una manera perquè puguin decidir entre una vacuna o l'altra". Amb tot, ha subratllat que al formulari preparat per Salut "no es parla de triar, sinó que la decisió que prens és rebutjar la de Pfizer". "Vàrem acordar que la segona dosi seria d'aquesta companyia, però entenem que si hi ha col·lectius que majoritàriament han dit que demanaran AstraZeneca, necessitam és un dispositiu preparat per donar resposta a aquesta situació", ha afegit.

40.000 dosis més

Salut organitza un dispositiu especial de vacunació per a aquest col·lectiu, que en el cas de Mallorca s'ubicarà a l'hospital de Son Espases. La setmana que ve les Balears rebran menys dosis de les previstes. Gómez ha dit que seran al voltant de 40.000 vaccins, mentre que la primera previsió era rebre'n devers 60.000 només de Pfizer. La retallada afectarà tot l'Estat.

Fins ara, el 38% de la població diana a l'Arxipèlag ha rebut almenys una dosi (375.118 persones) i el 16,4%, té la pauta de vacunació completa (162.700). Pel que fa a la situació de la pandèmia, continua estable, similar a les darreres setmanes. Avui s'han notificat 29 nous contagis a la comunitat: 26 a Mallorca, un a Eivissa i dos a Menorca. En 24 hores s'han fet 3.295 proves per detectar el coronavirus i la taxa de positivitat ha estat del 0,88%, molt per sota del 4% que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada.

Els hospitals illencs atenen 22 pacients infectats a planta (set menys que ahir) i 12 a l'UCI (els mateixos que la jornada anterior). Ara com ara hi ha 10 professionals sanitaris amb infecció activa i 49 en aïllament. Finalment, les residències de gent gran continuen lliures de covid-19.

stats