Societat16/07/2018

Es menteix menys quan es parla en un idioma estranger, segons un estudi

Lingüistes de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han valorat la investigació

Europa Press
i Europa Press

BarcelonaUn estudi lingüístic d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha demostrat que les persones són més honestes quan parlen en un idioma estranger. L'estudi es va publicar a la revista Topics in Cognitive Science després d'haver analitzat el comportament lingüístic de parlants natius de l'hebreu, el coreà i l'espanyol, utilitzant l'anglès com a llengua estrangera.

Una de les proves consistia a llançar un dau mentre s'apuntava mentalment el valor obtingut. Els participants rebien un premi segons la xifra que deien que havien obtingut en el llançament. Com més alt el número, més alta la remuneració.

Cargando
No hay anuncios

El cap del grup d'investigadors de bilingüisme (SPB), Albert Costa, va afirmar que els participants tenien el dret de mentir si això els comportava un benefici material. A més, segons Costa, "quan l'explicació del número obtingut es donava en la llengua estrangera, els valors més alts eren més baixos que quan l'explicació es feia amb la llengua nativa".

Per tant, van arribar a la conclusió que "el comportament deshonest s'associa amb una tendència automàtica que compta amb un sistema emocional ràpid i intuïtiu", una conducta que desapareix quan l'individu s'enfoca a parlar bé la llengua estrangera.

Cargando
No hay anuncios

Segons Costa, l'estudi és especialment important perquè "moltes persones han de prendre decisions que ens incumbeixen en un context de llengua estrangera, com per exemple els eurodiputats a Brussel·les".