Saturació turística
Societat 21/08/2024

Menys Turisme, Més Vida vol intensificar la pressió sobre les institucions

Els promotors de la campanya 'Canviem el rumb' cerquen que les protestes tenguin una major incidència política

2 min
Un moment de l'assemblea oberta que s'ha fet aquest dimecres a Lloseta.

PalmaJust un mes després de la gran manifestació del 21 de juliol, que va aglutinar desenes de milers de persones a Palma per protestar contra la saturació turística a les Balears, la plataforma Menys Turisme, Més Vida ha fet una assemblea oberta per determinar quines seran les passes a seguir a partir de setembre. En aquesta trobada s'han establert tres eixos d'acció importants: augmentar la pressió sobre les institucions, tenir una incidència política més gran i continuar amb les accions, tant de les agrupacions locals com les de caràcter més general i en coordinació amb altres territoris insulars i estatals.

"La manifestació de juliol va ser un punt de partida. Ara plantejarem noves accions i mobilitzacions. Encara no tenim res tancat, però segur que sortiran coses durant aquests mesos", ha explicat un dels portaveus de la plataforma, Pere Joan March. "Pretenem incidir sobre les decisions polítiques. I un dels reptes ara és mantenir les mobilitzacions", ha dit per la seva part la presidenta del GOB i també una de les portaveus de la plataforma, Margalida Ramis, en començar la trobada. Ramis també ha apuntat que ara es posa en marxa precisament un conjunt de propostes polítiques. Cal remarcar que, malgrat que el Govern va assegurar entendre i compartir bona part de les reivindicacions dels manifestants, cap membre de l'Executiu ha contactat amb la plataforma.

A l'assemblea han assistit representants de les agrupacions locals de Palma, Alcúdia, Alaró, Sineu, Artà, Santa Maria, Manacor, Maria de la Salut i Esporles. A més d'exposar quines accions han dut a terme fins ara, han assenyalat que l'activitat es reactivarà després d'aquesta assemblea. Una de les propostes generals que s'ha deixat damunt la taula és seguir la línia que s'ha marcat des d'Eivissa, on s'ha demanat una mesa de negociació amb el Consell i els ajuntaments –a l'illa Pitiüsa s'ha convocat una manifestació per al 27 de setembre, Dia internacional del turista.

Pel que fa als eixos de les protestes, continuaran sent l'habitatge, la reivindicació de l'espai públic i l'oposició a la seva mercantilització, la lluita contra precarització laboral i la necessitat de tenir uns serveis públics en condicions. A més, s'ha remarcat la necessitat que les agrupacions locals continuin ben actives, perquè el seu paper va ser cabdal a la protesta de fa un mes.

stats