Meteorologia
Societat 17/08/2024

Es Mercadal planteja reforçar el torrent per prevenir nous episodis

Es Mercadal planteja reforçar el torrent per prevenir nous episodis

David Marquès
2 min
L’endemà del pas de la DANA, les pertinences dels veïns del Mercadal s’acaramullaven plenes de fang al carrer.

CiutadellaEl batle del Mercadal, Joan Palliser, ha començat a plantejar mesures que reforcin el torrent en prevenció d’un nou episodi de plogudes tan intens. “Podem fer els ponts més alts, reforçar les parets, les cases i ampliar el llit del torrent”, anuncia, però avisa que aquest fet obligaria a expropiar part dels patis i dels horts de les cases del Pla de ses Eres. La Direcció General de Recursos Hídrics, que n’és l’administració competent, hi hauria d’estar d’acord.

El conseller del Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, es va posar a disposició de l’Ajuntament del Mercadal per decidir les millores que s’han de fer al torrent per reforçar-lo davant futurs desbordaments. Lafuente diu que els 700 quilòmetres de torrents que hi ha a les Illes fan inabastable qualsevol actuació preventiva que s’hi vulgui dur a terme, però creu oportú implicar els propietaris de finques en la neteja i manteniment dels torrents que hi ha al camp. En qualsevol cas, el conseller admet que els dos milions d’euros anuals que ara es destinen a la neteja i manteniment dels torrents de les Balears “són del tot insuficients”.

Els altres desbordaments

Els torrents de Menorca han rebut ja alguns avisos en els darrers anys. El 20 de gener de 2020 la tempesta Glòria va desbordar el mateix torrent del Mercadal en alguns trams del nord, però respectà el que travessa el poble, que no arribà a vessar pels carrers. També llavors –com ara– s’inundà la zona dels Plans d’Alaior i s’hagué de tallar a conseqüència d’aquest fet la carretera de Torresolí. De fet, les inundacions són freqüents quan plou més del compte en algunes d’aquestes cases, on les famílies van haver de ser rescatades dijous en helicòpter pel Servei Aeri de la Guàrdia Civil.

Però hi ha un precedent encara més proper. El 21 de setembre de 2021, en només una hora van caure 124 litres de pluja per metre quadrat a Ferreries. Aquesta quantitat d’aigua en desbordà el torrent i provocà diferents danys materials. El Consell de Govern en demanà a l’Estat la declaració de zona catastròfica. El Consell de Menorca n’ha començat ara els tràmits, fent un inventari dels “copiosos danys” que la DANA ha deixat a l’illa, “molts més dels que realment esperàvem”, admet el president Adolfo Vilafranca.

A diferència d’anteriors episodis, aquesta vegada tots els cossos de seguretat i intervenció havien coordinat el seu pla d’actuació en cas que es confirmassin les pitjors previsions meteorològiques. Fins i tot el departament de Carreteres havia netejat tots els passos i desembossat els embornals per garantir una ràpida evacuació de l’aigua de pluja. 

El Pla Territorial d’Emergències (Terme) de Menorca el considera el risc més freqüent i avisa especialment del cas del torrent del Mercadal, que en la seva desembocadura pot provocar inundacions als habitatges de Cala Tirant. El document esmenta la precipitació més intensa de la qual es tenia constància fins ara, 201 litres per metre quadrat en només 24 hores que caigueren al far de Punta Nati de Ciutadella el 8 d’octubre de 1958. Ara aquest registre ha quedat superat per la torrentada de dijous al Mercadal.

stats