Urbanisme

El mercat de Can Picafort ocupa una zona il·legal

El Consell de Mallorca és l'organisme encarregat d'inspeccionar el compliment de la normativa

Mercat de Can Picafort.
24/09/2024
2 min

PalmaGairebé la totalitat del mercat setmanal de Can Picafort ocupa de manera il·legal la zona de trànsit de Costes, una franja de sis metres que se situa a continuació de la demarcació marítima terrestre i que no es pot ocupar de cap manera. La llei estatal de costes (1988) i el reglament de 2014 regulen aquesta àrea, que s'ha de destinar exclusivament al "pas públic de vianants i per als vehicles de vigilància i salvament", segons assenyala la normativa. El Consell de Mallorca és la institució que té les competències d'inspeccionar aquesta zona –i d'atorgar les autoritzacions a la franja de servitud, adjacent a la de trànsit i on sí que es podria dur a terme el mercat. Però el mercat es fa en un espai il·legal des de 2022 –abans no es feia a un espai costaner.

El GOB va denunciar aquesta ocupació il·legal de la zona de trànsit el passat 3 de setembre. A l'escrit de l'entitat ecologista s'assenyala que no consta "cap actuació" per part del Consell de Mallorca respecte del mercat que s'estén per la plaça de Cervantes, el carrer de Cervantes i el passeig de l'Enginyer Felicià Fuster.

De fet, en un escrit del 19 de juny, el Consell assenyala que no li consta cap autorització per dur a terme el mercat, encara que el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, assegura que el mercat està "totalment en regla". "Crec que tota la primera línia [de Can Picafort] està en zona de trànsit i s'hauria de tomar tot", assenyala el batle, i seguidament remarca que no vol "perdre el temps amb beneitures".

Cal recordar que, com va avançar l'ARA Balears, en aquest nucli hi ha una vintena de terrasses il·legals, també per ocupar la zona de trànsit, i que n'hi ha altres vuit que, malgrat ocupar una zona autoritzable, no tenen cap permís per dur a terme la seva activitat.

Fonts del Consell de Mallorca han explicat que ja s'han inspeccionat aquestes terrasses i que s'ha aixecat una acta. La institució insular haurà de determinar les sancions corresponents.

stats