“Si el mercat de pagesos de Mercapalma mor, haurem de cercar feina de cambrers”
L’espai on es venen fruites i verdures perd productors per la baixa rendibilitat que obtenen i les quotes que l’empresa els fixa


PalmaA les cinc del matí d’un dimarts, la porxada on es duu a terme el mercat de fruita i verdura de quilòmetre zero de Mercapalma –conegut com a ‘situat’ de productors– és gairebé buida. A terra hi ha retxes pintades que delimiten els llocs on s’hi han de col·locar els pagesos i n’hi ha molts sense ocupar. “I abans hi havia tres naus plenes i fins i tot varen haver de pintar més llocs damunt la voravia perquè no hi cabíem”, recorda Cati Picornell, una dona que de ben petita ja acompanyava els seus pares a vendre a Mercapalma.
De cada vegada són menys els pagesos que hi van a vendre els seus productes. De 160 han passat a una mitjana de 40, segons xifres de Mercapalma. Fins i tot, fonts de l’empresa asseguren que el mercat del dijous “acabarà morint”. I aquest espai, el ‘situat’, “no pot morir, perquè si no hi podem anar a vendre, haurem d’anar a cercar feina de cambrers”, diu Jaume Pocoví, que fa 42 anys que hi va.
La manca de relleu generacional, però sobretot la poca rendibilitat del mercat, entre altres, han estat les causes principals que han provocat que molts de pagesos l’abandonin. Els productors han de pagar una quota per vendre-hi, que varia en funció de l’espai que ocupen i dels dies que hi van. Però, segons asseguren, “com a mínim” han de pagar 157 euros cada mes. “És una injustícia que hagis de pagar per vendre el teu producte. Així, no pot retre mai”, denuncia Toni Feliu Pou, que actualment es dedica a la producció ecològica i ven directament al consumidor perquè, segons assegura, “és el més net”. “Per què has d’engreixar gent que fa el fetge damunt tu?”, reclama.
De fet, les quotes de Mercapalma han provocat que la Cooperativa del Camp Mallorquí, l’entitat que ha gestionat durant una trentena d’anys aquest espai, l’abandonin perquè hi perden doblers. L’entitat fa d’intermediari entre els pagesos i Mercapalma. Els productors paguen les quotes a la cooperativa, que després les abona a l’empresa. Segons ha explicat el president de la cooperativa Miquel Gual a l’ARA Balears, l’entitat cada any ha d’afegir 9.000 euros per cobrir el dèficit. “El que pagam a Mercapalma és més del que cobram als pagesos i no els podem apujar més les quotes perquè no els volem ofegar”, diu.
Joan Mas, qui abans d’abandonar el sector primari anava a vendre a Mercapalma, apunta que tot i pagar una quota, els serveis que t’ofereix l’empresa són “mínims”. “Et donen un espai pelat i amb corrent per connectar una bàscula, però si vols posar una estufa, no ho pots fer perquè cau el sistema. Pel que pagàvem, la precarietat era molt alta”, explica. Els pagesos s’han d’encalentir amb foganyes que fan al voltant de les columnes de ferro que aguanten la nau.
A més, Mercapalma és una empresa pública. De fet, un 54,79% pertany a l’Ajuntament de Palma i el 45,21% restant a Mercasa –una empresa pública que depèn de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) i del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern espanyol. Per això, els pagesos reclamen tant a l’Ajuntament de Palma com al Consell de Mallorca i al Govern que “es posin les piles” i denuncien que aquestes institucions “han donat l’esquena al producte local”. “Veim com es destinen quantitats ingents de doblers a fer publicitat del producte local mentre nosaltres ens veim negres per pagar el lloguer del lloc allà on venem”, denuncia Pocoví. “És un sense sentit”, afegeix.
En la mateixa línia, demanen a Cort que ‘‘s’impliqui” i cobreixi una part de la quota que cobra Mercapalma als productors o que la rebaixi perquè “no ha fet mai els deures en matèria de promoció del producte local”, reclama el coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Gaià. En el mateix sentit, des del sindicat agrícola denuncien que “l’espai dels productors per hora d’ús és 24 vegades més car que les terrasses dels millors bars de Palma”.
I ara què?
Arran de l’abandonament de la gestió de l’espai per pagesos per part de la Cooperativa del Camp Mallorquí, els afectats constituiran una comunitat vinculada a “Unió de Pagesos, que li donarà tot el suport tècnic amb un enginyer que els ajudarà a tramitar tota la documentació i els ajudarà a dur la comptabilitat”, segons ha explicat el president del sindicat agrícola, Sebastià Ordinas, a l’ARA Balears. D’aquesta manera, els pagesos assumiran directament la gestió de l’espai de productors davant Mercapalma. Fins que aquesta entitat no estigui creada, la cooperativa no abandonarà la gestió de l’espai.