Més de 17.000 exemplars d'unes 60 espècies d'aus viuen als espais naturals protegits de les Illes
El recompte anual que es fa el mes de gener ha conclòs amb un destacat augment de la rosseta, que es troba en perill d'extinció
PalmaEl recompte anual que es fa cada mes de gener als espais naturals protegits de les Balears ha conclòs amb un balanç de 17.167 exemplars d'una seixantena d'espècies diferents d'aus. El personal dels espais naturals, ornitòlegs i voluntaris han estat els encarregats de passar llista a les zones humides de l'Arxipèlag.
Els punts amb major afluència són les albuferes del nord de Mallorca, per on passen cada hivern unes 11.133 aus aquàtiques de 61 espècies diferents. La majoria, 8.253 de 59 espècies, han estat localitzades al Parc Natural de l'Albufera de Mallorca. A la Reserva Natural de l'Albufereta se n'han vist 2.087 de 35 espècies, i a Maristany, 793 de 19 espècies diferents. L'any passat se'n varen censar 10.774, una xifra molt semblant a la d'enguany.
La novetat d'aquest 2021 ha estat l'augment poblacional de la rosseta (Marmaronetta angustirostris), que es troba en perill crític d'extinció i que ja té 28 exemplars. Això confirma la bona adaptació de l'espècie en aquest espai natural protegit i manté una tendència positiva. Mentre que entre el 2012 i el 2013 només se'n va observar un exemplar, en els tres darrers anys ja s'han acostat a la vintena. Aquest canvi es deu, en part, als reforçaments poblacionals que s'han fet, com ara la introducció de trenta exemplars nous del zoo de Colònia.
Ara bé, les aus que més abunden en aquestes zones humides són els cullerots (Anas clypeata) i els collverds (Anas platyrhynchos), amb més de 1.500 exemplars cada espècie. Els segueixen les fotges (Fulica atra), amb 1.110 exemplars observats, i els esplugabous, amb 202 individus a l'Albufereta.
A Mallorca, al Parc Natural del Trenc – Salobrar de Campos s'ha observat un augment significatiu de fuells (Pluvialis apricaria), que passen dels 803 exemplars, observats el 2020, als 1.060. De fet, aquesta és l'au més abundant, tot i que el 2019 en foren 254. La segueixen les ànneres blanques, amb 279 individus censats.
Per contra, disminueixen els picaplatges camanegres, que passen dels 296 de fa dos anys als 14 d'enguany; els collblaus, els cullerots i les juies (Vanellus vanellus). En total, són 1.763 aus les que hivernen en aquest indret. Així mateix, al Parc de Mondragó s'han observat 13 aus de 7 espècies diferents, entre arners, xivitones, gallinetes d'aigua i setmesons.
Els flamencs pitiüsos
Pel que fa a les Pitiüses, al Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera s'han censat 1.652 aus de 37 espècies. En el cens d'Eivissa i Formentera hi han participat agents de medi ambient, el naturalista del parc i voluntaris del GEN-GOB Eivissa. L'espècie més nombrosa a Eivissa és el flamenc (Phoenicopterus ruber). D'aquests, se n'han comptat 534 entre es Codolar, es Cavallet i sa Sal Rossa. A més, ha incrementat el nombre d'exemplars respecte de l'any passat, quan se'n comptaren 183.
A Formentera, s'han censat 276 aus enfront de les 552 de l'any passat. Aquest descens l'ha provocat la manca d'exemplars observats de cabussonera (Podiceps nigricollis), que passen amb un any dels 250 exemplars als 9; i dels fuells (Pluvialis apricaria), que passen dels 80 individus als 5. Davant això, la Conselleria de Medi Ambient ha informat que els tècnics intensificaran el seguiment d'aquesta espècie i l'evolució durant els propers mesos per tal d'esbrinar el motiu de la minva, encara que assenyalen com a possible causa l'onada de fred d'aquestes setmanes passades.
La resta d'aus es mantenen en xifres similars a les dels darrers anys. Al parc natural, hi ha en major nombre, per darrere dels flamencs, les ànneres blanques (Tadorna tadorna), amb 213 exemplars; 160 picaplatges camanegres (Charadrius alexandrinus) i 139 collverds (Anas platyrhynchos). Sorprèn també que s'ha observat una cigonya comuna a l'Estany des Peix i una llambritja de bec vermell.
1.889 ocells a Menorca
Quant a Menorca, Medi Ambient destaca els 1.889 ocells de 25 espècies diferents que s'han censat a l'Albufera del Grau. En aquest cas, el cens d'aus el du a terme la Societat Ornitològica de Menorca, en col·laboració amb l'agència Reserva de la Biosfera. El més abundant és la fotja, amb 730 exemplars observats; seguit del moretó capvermell (Aythya ferina), amb 296 individus i el setmesons (Tachybaptus ruficollis), amb 235. Crida l'atenció la presència d'un pelicà arribat a finals d'estiu i dues àguiles peixateres.
A la llacuna de Morella s'han observat 172 ocells de 13 espècies diferents. Hi destaquen 11 ànecs de bec vermell (Netta rufina) i 3 exemplars de parda (Aythya nyroca), del qual es té constància des dels darrers anys, tot i no ser habitual en aquesta zona. L'Albufera del Grau és l'únic lloc de totes les Illes Balears on es reprodueix.
A Addaia s'han comptat 545 ocells de 22 espècies. Per bé que aquí l'espècie més abundant és la fotja, amb 390 exemplars, cal subratllar la presència de 25 flamencs. A més, s'han observat uns pocs exemplars de picaplatges petit (Charadrius dubius), 4, que no han partit a l'Àfrica a la tardor, com sol ser habitual. El mateix ha passat amb dos exemplars d'avisadors (Himantopus himantopus).