Més de 700 professionals essencials es vacunen contra el covid-19 avui al Germans Escalas de Palma

Salut preveu haver administrat la primera dosi a aquest col·lectiu a final de setmana

Imatge de l'operatiu de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales.
08/03/2021
3 min

PalmaBarreres de plàstic i cintes de precintar divideixen en diferents espais la pista del poliesportiu Germans Escalas de Palma, que avui ja s'ha convertit en punt de vacunació massiva. En una zona esperen les persones vacunades els 15 minuts preventius per veure si apareixen reaccions adverses. Són la majoria dones, perquè aquí és on s'immunitzen docents de Primària i Infantil (un col·lectiu majoritàriament femení), a més de policies locals i agents de cossos d'emergència menors de 55 anys.

Entre elles, n'hi ha un parell amb la mascareta del 8 de març i recorden la jornada reivindicativa feminista més descafeïnada dels darrers anys, per les limitacions de la pandèmia. "Jo tenia molts de dubtes, estava molt nerviosa, però ja està", diu la mestra de Primària Xisca Vidal. Al seu costat hi ha Laura Colom, que ho té clar: "Hem d'animar a vacunar-se, perquè hem de sortir d'aquesta situació al més aviat que puguem". Ambdues asseguren que el curs en pandèmia no ha estat tan dur com s'esperaven en un primer moment: "Gairebé no hem tingut positius", diu Colom.

El poliesportiu Germans Escalas és el segon punt de vacunació massiva actiu dels set que habilitarà la Conselleria de Salut. El primer va ser Son Dureta, i quedaran el poliesportiu Mateu Canyelles d'Inca, l'Hipòdrom de Mancor, el Recinte Firal d'Eivissa, l'Hospital de Formentera, la sala Canal Salat de Ciutadella i el recinte firal de Maó. Aquests s'aniran obrint progressivament a partir de la segona quinzena del mes. Amb tots els punts al màxim de la seva activitat, Salut calcula que podria administrar 120.000 dosis a la setmana.

Un professional essencial és vacunat al Germans Escales de Palma.

El Germans Escalas -on també es va fer el cribratge massiu del barri del Rafal- avui té actives 7 de les 14 línies. Es preveu administrar 700 dosis el primer dia i 800 diàries a partir de dimarts. Però en el màxim de la seva capacitat es podran posar 3.000 vaccins al dia. Entre el personal que hi treballa, hi ha tècnics sanitaris del Gesaib i infermeres de Son Llàtzer.

A cada línia, una infermera va rebent les persones que es van a vacunar, en comproven les dades i li administren la dosi. "La veritat és que en tenia ganes per estar més previngut. Estam exposats i tot això és per a bé", diu Miguel, que és agent de la Policia Local, mentre surt d'una de les línies. Conscients del moment històric, algunes de les persones que acaben de rebre la dosi fan foto al paperet que dona constància de la vacunació.

El director de Gestió i Pressupostos del Servei de Salut, Manuel Palomino, ha explicat que avui arranquen al 50% de la capacitat per adaptar-se a la quantitat de vacunes que estan rebent les Illes i per fer una "obertura progressiva i que ens permeti anar preparant-nos per a l'arribada massiva de dosis", ha afirmat. Ha avançat que totes les línies s'habilitaran en dues setmanes, aproximadament. Palomino ha subratllat que "el principal hàndicap" de l'operatiu és haver-se d'adaptar a l'arribada de vacunes, i ha afirmat que "entenem que n'hauríem de rebre més".

Actualment estan arribant uns 25.000 vaccins setmanals i en dues setmanes s'espera arribar als 35.000. Des de l'inici de la campanya de vacunació, a la Comunitat s'han aplicat 89.331 dosis i 25.134 han rebut les dues i, per tant, ja estan immunitzades. La Conselleria preveu completar la vacunació dels professionals essencials menors de 55 anys, que s'immunitzen amb el fàrmac d'AstraZeneca. El més nombrós és el de docents. Segons les darreres dades del Govern, 3.832 professors han rebut la primera dosi i 3, les dues dosis. De 16.147 docents de Primària i Secundària, 2.606 han rebut la primera dosi i 8, les dues dosis.

stats