Més del 90% dels professionals de Son Espases ja s'ha registrat per vacunar-se contra el coronavirus
Salut ha començat aquest dimecres a immunitzar els professionals sanitaris i no sanitaris que fan feina en l'anomenada "primera línia covid-19"
Elena Navarro
13/01/2021
3 min
1
Regala aquest article
Accedeix al teu compte.
Per guardar notícies necessites accedir al teu perfil o crear un compte gratuït de l’ARA.
PalmaDiu Anna Artés que de por a la vacuna –tan nova, tan desconeguda– sempre se'n té. "Però s'ha de fer i hem de donar exemple", afirma. El d'Artés és un rostre de cansament, de deu mesos de pandèmia fent front al covid-19 cada dia. Ella fa feina al laboratori de Son Espases, i és una de les primeres sanitàries de l'hospital que han rebut la dosi de Pfizer. Aquest dimecres, el Servei de Salut ha començat a vacunar els més de 6.325 professionals sanitaris de la xarxa pública i 1.012 de la privada que fan feina en l'anomenada "primera línia covid-19".
A l'hospital de referència de les Balears es preveu vacunar unes 250 persones cada dia. Reben la dosi de quatre en quatre, i la campanya s'estén de 8 a 20 h, de dilluns a diumenge. Segons el gerent del centre, Pep Pomar, més del 90% dels treballadors ja s'ha apuntat per rebre la vacuna, "i la llista continuarà oberta". A la mateixa sala que Artés hi ha el seu company, el tècnic de laboratori David Valls. Remarca també que ho fa "pel bé comú" i assegura que dona una "certa tranquil·litat per la immunitat". "No volem passar-ho malament. No volem contagiar ningú ni que ningú ens contagiï", tanca.
A Son Espases estan cridats a vacunar-se 1.815 professionals; a Son Llàtzer, 952; a l'Hospital de Manacor, 685; a l'Hospital d'Inca, 590; al Mateu Orfila, 296; a Can Misses, 696, i a l'Hospital de Formentera, 58. La Conselleria de Salut preveu que la gran majoria dels treballadors acceptarà immunitzar-se, i així ho va afirmar dimarts el coordinador de vacunació de covid-19, Carlos Villafáfila. A més, va explicar que continua la vacunació a les residències, i es preveu que tots els usuaris i treballadors que hagin accedit a vacunar-se hagin rebut les dues dosis abans de febrer. El percentatge d'ancians que ha donat el sí és superior al 90% i en el cas dels treballadors, és del 60%. Però el coordinador va aclarir que dins el 40% restant no només hi ha persones que no varen donar el consentiment, sinó també treballadors que en aquell moment no eren a la residència o no varen poder tramitar a temps l'autorització.
Pep Pomar ha remarcat que per al personal de l'hospital la vacuna dona alè, "per l'expectativa que ajudarà a baixar la corba". D'altra banda, ha subratllat que la situació de Son Espases continua sent molt complexa, sobretot per al personal d'infermeria. Ara com ara tenen 50 de les 55 UCI de covid-19 habilitades plenes, i en els propers dies s'habilitaran dos llits més. A més, es preparen per tenir a punt una unitat sencera amb de llits més de crítics per si continua l'increment de la pressió. Pomar ha dit que "cada dia augmenten els pacients que ingressen amb covid-19", però que tenen capacitat "per a un augment progressiu" dels ingressos. "L'hospital no està saturat, però intenta assegurar al màxim l'atenció als crítics", ha reblat.
"Després de tants moments viscuts de covid-19, és una gran tranquil·litat vacunar-se avui", afirma l'auxiliar d'infermeria Maria Alorda, mentre pitja amb els dits la punxada de la vacuna amb un cotonet. Treballa en la unitat Covid Exprés de Son Dureta, i és aquí on acaba de rebre la primera dosi de Pfizer. En aquest espai és on s'immunitzarà el personal de primera línia de l'Atenció Primària i SAMU 061 de Mallorca. Un total de 534 persones. A Mallorca estan cridats 267 sanitaris, i a Eivissa i Formentera, 432.
La subdirectora d'infermeria d'Atenció Primària de Mallorca, Consu Méndez, ha assegurat que les infermeres "tenen moltes ganes de vacunar" i que hi ha personal suficient per fer-ho. "A la Primària tenim molta experiència en vacunació. Recordam que durant la grip arribam a administrar més de 70.000 dosis setmanals, imaginau-vos ara. No tenim cap problema", ha assegurat. Segons Méndez, "pràcticament del 100%" dels més de 500 treballadors cridats en aquesta segona fase de la campanya ha donat el seu consentiment.
Segona comunitat amb menor índex de vacunació
El Govern balear va posar fins dimarts 4.835 de les 12.840 vacunes que ha rebut de l'executiu central, el que representa un índex del 37,5%, el segon menor de l'Estat per darrere de Madrid. Això s'explica perquè la Conselleria de Salut va decidir reservar la segona dosi de la vacuna per als usuaris de residències, perquè és el col·lectiu més vulnerable, i es volien assegurar que podien posar la segona dosi al cap de 21 dies en cas que hi hagués endarreriments en l'enviament.
La Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) ha demanat aquest dimecres per escrit al Govern balear el seu pla de vacunació i ha expressat la seva preocupació perquè "el ritme actual d'immunització no bastarà per garantir l'inici de la temporada turística".