Més de 2.000 persones es concentren a Maó a favor de polítiques mediambientals
Els manifestants han reivindicat superar els mínims que estipula l'Estratègia Menorca 2030 en autosuficiència
MaóMés de 2.000 persones s’han manifestat aquest divendres a Maó en el marc de la vaga mundial pel clima. La mobilització, convocada per la Plataforma de Menorca pel Clima, s’ha iniciat a la cèntrica plaça Esplanada i ha recorregut els principals carrers de la ciutat.
El manifest que s’ha llegit recorda que des de fa anys s’estan publicant diferents informes que adverteixen de les greus conseqüències del canvi del clima causat per les activitats humanes. Lamenten la inacció dels respectius governs i, per aquest motiu, asseguren que la ciutadania ha alçat la veu. El document qualifica de “suïcida” l’ús de combustibles fòssils i es fa una crida a la protesta social, de carrer i també a través de les xarxes socials.
Una de les mesures que els manifestants han posat damunt la taula és el futur de la central tèrmica de Maó, que periòdicament genera notícies d’afectació a la salut pública i d’incompliment de normatives. En aquest sentit, s’ha reclamat un canvi del model elèctric cap a renovables.
D’altra banda, s’ha demanat que el Pla de cescarbonització de Menorca es compleixi amb escreix i s'arribi a un mínim d’un 25% d’electricitat renovable l’any 2020 i a un 80% el 2025. El responsable de l’Ordenació del Territori del GOB Menorca, Miquel Camps, afirma “no estam dient un impossible. Hi ha inversors privats disposats a fer-ho viable i la feina pública s’ha d’orientar a garantir la participació econòmica de la societat en les noves energies i, via Pla Territorial Insular, a establir criteris que garanteixin la compatibilitat, com també que les instal·lacions siguin plenament reversibles en sòl rústic”.
De la mateixa manera, el manifest també recull millores substancials en el transport públic o compartit, millors connexions i a preus assequibles, incentivar els desplaçaments urbans a peu o en vehicles lleugers i que es penalitzin els més contaminants. També es fa una crida que els vaixells de càrrega deixin d’usar fuel pesant i abandonar la idea de Menorca com a destinació de creuers de grans dimensions. En urbanisme, controlar el creixement previst en el litoral i supeditar-ho a l’autoabastiment energètic i d’aigua pluvial. Per acabar, exigeixen que la ciutadania es comprometi amb el canvi climàtic i dugui a terme totes les accions encaminades a encarar el futur amb més optimisme.